Belgická Poslanecká sněmovna vyslovila důvěru nové vládě

Brusel - Dolní komora belgického parlamentu dnes podle očekávání vyslovila důvěru vládě premiéra Yvese Leterma. Belgie tak má po devíti měsících od voleb regulérní vládu.

Pro vládu sedmačtyřicetiletého vlámského politika hlasovalo v Poslanecké sněmovně, která má 150 křesel, 97 poslanců a 48 jich bylo proti. Ještě dnes by měla kabinet potvrdit i horní parlamentní komora, Senát, kde má vládní koalice také dostatek křesel.

Koaliční kabinet, který tvoří pět stran napříč politickým spektrem z obou částí země, se chce věnovat snižování daní, zpřísnění imigrační politiky a zvyšování penzí. Vláda se ale bude muset zabývat také tradičními a rostoucími rozpory mezi holandsky hovořícími Vlámy a frankofonními Valony. Táhnoucí se vládní krize vyvolávala také spekulace, že by se Belgie mohla rozpadnout.

Vláda si stanovila červen jako termín, do kterého se musí shodnout na reformě státní správy. Vlámové požadují, aby měly regiony větší pravomoci, což Valoni odmítají.

Leterme vyhrál loňské volby se slibem ještě větší autonomie pro Vlámsko. Dnes však patří mezi méně polarizující politiky, kteří Belgii spíše sjednocují.