Cheney: Mírová dohoda si vyžádá mnoho bolestných ústupků

Ramalláh - Americký viceprezident Richard Cheney dnes prohlásil, že izraelsko-palestinská mírová dohoda bude vyžadovat ještě bolestné ústupky na obou stranách. Palestinci a Izraelci podle něj musejí spolupracovat, aby porazili ty, kdo na Blízkém východě spoléhají na násilí. Palestinci nicméně uvedli, že Cheney nepřišel s ničím novým a vyzvali ho k tlaku na Izrael, aby zastavil stavbu osad na palestinském západním břehu Jordánu.

Po schůzce s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem Cheney řekl, že Spojené státy jsou rozhodně pro zřízení palestinského státu. „Měl být vytvořen už dávno,“ zdůraznil. Poznamenal také, že mír mezi Palestinci a Izraelci bude vyžadovat ještě obrovské úsilí u jednacího stolu, stejně jako úsilí k porážce extremistů. Narážel tak na radikální hnutí Hamas, které od loňských bojů mezi hlavními palestinskými frakcemi ovládá pásmo Gazy.

Cheney také Palestincům řekl, že raketové útoky proti Izraeli z pásma Gazy, které kontroluje Hamas, nejen zabíjejí nevinné civilisty, ale škodí
národním zájmům palestinského lidu. Dopoledne americký viceprezident prohlásil, že Washington dělá vše, co může, aby posunul dopředu izraelsko-palestinské mírové jednání, přičemž je sám na Blízkém východě konfrontován s novými hrozbami.

„Nemohu říci, že by Richard Cheney při své návštěvě přinesl něco nového, ale zopakoval vizi prezidenta George Bushe a odhodlání vytvořit nezávislý palestinský stát,“ řekl po schůzce Abbásův poradce Saíb Irikát. „Míru a stability nebude dosaženo rozšiřováním osad nebo ustavováním kontrolních stanovišť kolem měst a vesnic a vojenskou eskalací proti Gaze, stejně jako opakovanými vpády do měst a vesnic na západním břehu Jordánu a zatýkáním, po němž je v Izraeli přes 11.000 vězňů,“ vylíčil Abbás požadavky Palestinců. Zopakoval také odsouzení a odmítnutí raketových útoků z Gazy proti Izraeli.

Dnešní den jednání s izraelskými i palestinskými činiteli Cheney zahájil
tím, že navštívil velikonoční mši v malé kamenné kapli amerického konzulátu v Jeruzalémě. Hned poté se sešel s izraelským prezidentem Šimonem Peresem, který poukázal na to, že v rozhovorech s Palestinci za amerického zprostředkování je čas klíčovým faktorem. Washington doufá, že by jednání mohlo vést k uzavření mírové smlouvy mezi oběma stranami ještě předtím, než prezident George Bush opustí v lednu příštího roku Bílý dům.

„Samozřejmě, že si přejeme udělat vše, co můžeme, abychom nasměrovali mírový proces dopředu,“ řekl Cheney po schůzce s Peresem. Zároveň podle jeho slov USA chtějí čelit i novým hrozbám, které se v regionu vynořují. „Nejsou to jen hrozby proti Izraeli, ale i proti USA,“ dodal.

Nové hrozby nijak nespecifikoval, ale zjevně narážel na jaderný program Íránu, který je v regionu považován za nepřítele číslo jedna nejen židovského státu. Peres upozornil, že Izraelci a Palestinci nemají mnoho času. Je ovšem podle jeho slov nezbytné pokusit se dosáhnout co nejlepšího možného výsledku.