Únosci dvou Rakušanů znovu prodloužili ultimátum

Vídeň - Únosci hlásící se k severoafrické větvi teroristické organizace Al-Káida prodloužili na neurčito ultimátum na splnění svých požadavků, jimiž podmiňují propuštění dvou unesených rakouských turistů. Oznámilo to dnes podle agentury DPA rakouské ministerstvo zahraničí. Podle americké organizace SITE, která se zabývá monitorováním webových stránek teroristických skupin, ale prodloužili únosci ultimátum do 6. dubna. Zdůraznili zároveň, že jde o konečný termín, citovala SITE agentura Reuters.

Únosci požadují za osvobození dvojice Rakušanů výkupné a osvobození svých pěti až deseti bojovníků vězněných v Alžírsku a Tunisku. První termín vypršel minulou neděli, druhý tuto neděli o půlnoci. Po druhém prodloužení termínu lze podle rakouského ministerstva zahraničí vycházet z toho, že lhůta stanovená únosci, kteří jinak hrozí zavražděním rukojmích, není nijak pevná.

Třiačtyřicetiletá Andrea Kloiberová a jedenapadesátiletý Wolfgang Ebner byli uneseni před měsícem při výletě v Tunisku u hranic s Alžírskem a dosud není jasné, kam přesně je únosci zavlekli. Předpokládá se, že zajatci jsou nyní drženi zřejmě na Sahaře na území Mali.

V Mali je již týden rakouský vyjednávač a Rakousko hledá pomoc u okolních států jako Libye. Podle sobotního vyjádření korutanského hejtmana Jörga Haidera se do zprostředkování o propuštění rukojmích zapojil i syn libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Sajf Islám. Jak Haider upřesnil v rakouském tisku, jde o soukromou iniciativu Kaddáfího syna.
 
Snahy o osvobození rakouských rukojmích očividně poněkud zkomplikovalo povstání Tuarégů v Mali, které vypuklo o víkendu. Agentura APA v této souvislosti cituje z dnešního alžírského listu Liberte, který ve svém internetovém vydání poukázal na to, že libyjská Kaddáfího nadace, v jejímž čele Islám stojí, bezprostředně po vypuknutí povstání „překvapivě“ dementovala jakékoliv zprostředkovatelské aktivity v případu rakouských zajatců. Vzhledem k jejím údajným těsným kontaktům na Tuáregy, které údajně podporuje, si alžírský list klade otázku, „jakou hru Libye v tomto případě hraje“.

Hlavní rakouský vyjednávač Anton Prohaska v sobotu vyloučil zaplacení výkupného. Řekl, že jde o „obtížnou situaci“, vyjádřil ale přesvědčení, že unesení Rakušané vyváznou bez újmy.