Vína prodávaná v EU často obsahují nebezpečné pesticidy

Brusel - Vína, která přicházejí na stoly spotřebitelů v Evropské unii, ve valné většině obsahují lidskému zdraví škodlivé pesticidy. Jde přitom i o vína, která pocházejí ze světoznámých vinic. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes představila nezisková organizace Pesticide Action Network Europe (PAN).

Organizace testovala 34 evropských vín z konvenční zemědělské produkce. Ve všech našla pesticidy, v jednom vzorku dokonce objevila směs deseti různých druhů. Celkem v lahvích bylo 24 různých pesticidů. Pět z nich Evropská unie zařadila na seznam látek, které způsobují rakovinu a které mají negativní vliv na lidský rozmnožovací a hormonální systém.     

Deset vzorků pocházelo z Francie, deset z Německa, sedm z Rakouska, tři z Itálie a po jednom bylo z Portugalska, Jihoafrické republiky a Chile. „V Evropě se vyrobí dvě třetiny světové produkce vína,“ upozornil Elliott Cannell z PAN. Evropa proto podle něj nese celosvětovou zodpovědnost.

Hroznové víno je, jak upozornil Cannell, jedním z druhů ovoce, které obsahují nejvíce pesticidů. „Mnoho vinařů opouští tradiční způsoby boje proti škůdcům a plísním a místo nich používají nebezpečné syntetické pesticidy,“ vysvětlil Cannell. „A to má přímý dopad na kvalitu evropských vín,“ dodal.     

Testem prošlo i šest vín z biozemědělství - tři z Francie a tři z Rakouska. Pět z nich ve zkoušce obstálo, v laboratoři v nich nenašli žádné stopy nebezpečných látek, jedno obsahovalo malé množství prvku, který může způsobovat rakovinu.     

Podle Hiltrud Breyerové, europoslankyně za zelené, není možné zbavit se pesticidů úplně. V přírodě jsou naprosto běžné. Z potravního řetězce je ale třeba odstranit alespoň ty nejnebezpečnější. Jako příklad zemí, kde se zemědělci obejdou i bez zdraví škodlivých pesticidů, aniž by to mělo dopad na ekonomiku, uvedla Dánsko a Švýcarsko. Rostoucí poptávka po biopotravinách v EU podle ní dokládá, že spotřebitelé ztrácejí z důvodu obavy ze škodlivých látek důvěru ve výrobky konvenčního zemědělství.