V Kolumbii bylo zabaveno 30 kilogramů uranu patřícího FARC

Bogotá - Zabavení více než 30 kilogramů uranu patřícího marxistické povstalecké organizaci Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC) oznámilo dnes kolumbijské ministerstvo obrany. Jde o první případ, kdy se v krvavé gerilové válce trvající přes čtyři desetiletí vyskytl radioaktivní materiál, konstatovala agentura Reuters.

Uran byl ve středu objeven ve venkovské oblasti Pasquilla, považované za baštu FARC na jižním předměstí metropole Bogoty. Nyní ho zkoumají státní experti. O tom, odkud může uran pocházet ani k čemu by mohl být použit, se prohlášení nezmiňuje.

„Zdá se, že jde o součást operace povstalců, kteří se tak pokoušeli získat peníze na černém trhu,“ řekl analytik Pablo Casas, citovaný agenturou Reuters. „Je to nové pro Kolumbii a může to přivést FARC do vysoké kategorie teroristických transakcí na černém trhu.“

Informace o uranu byly údajně nalezeny v počítači druhého nejvyššího vůdce FARC Raúla Reyese. Ten byl zabit 1. března při útoku kolumbijské armády na tábor FARC na ekvádorském území. Bezpečnostní služby při analýze dat v Reyesově počítači zjistily, že FARC získaly uran. Tento poznatek podle agentury AFP potvrdil i vzorek uranu, který vojenské rozvědce 20. března přinesli informátoři.

Už před třemi týdny oznámil kolumbijský policejní ředitel generál Oscar Naranjo, že FARC získaly 50 kilogramů uranu. Jak uvedl 4. března kolumbijský viceprezident Francisco Santos na konferenci OSN o odzbrojení v Ženevě, snažili se povstalci z FARC získat radioaktivní materiál na výrobu tzv. špinavé bomby, kterou tvoří klasická trhavina, jež rozmetá do okolí látky s nízkou radioaktivitou. Také on hovořil o informacích z Reyesova počítače.

Podle agentury AFP jde v případě nalezeného radioaktivního materiálu o ochuzený uran. Ten je kvůli své vysoké hustotě v některých zemích používán ve stínících krytech v jaderném průmyslu. Spojené státy a Rusko ho využívají i k výrobě takzvané uranové munice, nasazované proti obrněné technice.