Bush zdůraznil pokrok v Iráku v oblasti bezpečnostní, ekonomické a politické

Dayton (USA) - Americký prezident George Bush dnes v Národním muzeu amerického letectva přednesl projev k situaci v Iráku. Zdůraznil, že pokrok amerického tažení sice není oslnivý, ale je významný. Po zlepšení kritické bezpečnostní situace, která v zemi zavládla v roce 2006, nyní podle něj dochází také ke zlepšování v oblasti politické a ekonomické. Uvedl, že USA podporují úsilí o přijetí nové irácké ústavy i snahu vlády premiéra Núrího Málikího udělat z Iráku demokratický stát.

Americký prezident George Bush znovu zopakoval, že vojenský zásah v Iráku se vyplatil a že irácká vláda postupně začíná přebírat kontrolu nad bezpečnostní situací v zemi. Připomněl, že byl Irák před pouhými pěti lety jednou z nejbrutálnějších diktatur na světě. Pokrok, kterým země v současnosti prochází, je podle něj skutečný a hmatatelný. Mezi úspěchy zmínil například i to, že se zde nyní hraje fotbal, což v době režimu Saddáma Husajna neexistovalo.

Irák podle Bushe překonává špatnou ekonomickou situaci. Jak tvrdí, vyrábí se nyní v Iráku tolik elektřiny jako před válkou, ale poptávka roste, takže výroba energie ji nestačí uspokojit. Také nezaměstnanost je v současnosti vysoká. Spojené státy proto vysílají do Iráku odborníky, aby pomohli Iráčanům v naplňování cílů a přispěli k odstranění zmíněných problémů. Letošek je tak podle něj rokem obnovy, služeb a boje s korupcí.

Americký prezident vyzval ostatní země, aby snahu Američanů podpořily a přestaly podporovat násilí a terorismus v zemi. Zdůraznil, že stažení vojáků z Iráků považuje za nesmyslné, a dodal, že dokončení mise bude poctou padlým vojákům.

Jak soudí amerikanista Miloš Calda, Bushův projev byl zacílen na vnitřní americkou politiku. Snažil se podpořit zejména své vlastní postavení, republikány a iráckou kampaň. Před americkými prezidentskými volbami se tak snažil podpořit republikánského kandidáta. Jeho rivalové z Demokratické strany totiž žádají stažení amerických vojáků z Iráku bez ohledu na situaci, která bude v zemi panovat.