Severní Korea opět testovala své rakety

Pchjongjang - Na svém západním pobřeží dnes Severní Korea odpálila několik raket krátkého doletu. Vypuštění raket se uskutečnilo okolo půl jedenácté dopoledne místního času (02:30 SEČ). Oznámila to jihokorejská agentura Jonhap s odvoláním na nejmenované vládní zdroje.

Raketové zkoušky následovaly den poté, co KLDR vyhostila jihokorejské manažery ze společného průmyslového střediska Kaesong na severokorejské straně přísně střežené hranice. Pchjongjang podle agentur zaujímá tvrdší postoj v reakci na novou konzervativní vládu v Soulu.

Jihokorejský ministr pro sjednocení Kim Ha-džung nedávno oznámil, že se Soul zdrží rozšiřování průmyslové zóny v Kaesungu, dokud nebude vyřešen spor kolem kontroverzního severokorejského jaderného programu. Nový jihokorejský prezident I Mjong-bak kromě toho přislíbil tvrdší linii vůči Severní Koreji v otázce široce odsuzovaného porušování lidských práv v této komunistické zemi.

KLDR dnes prostřednictvím prohlášení mluvčího ministerstva zahraničí také varovala Spojené státy, že odklady v řešení sporných otázek by mohly zpomalit celkové dokončení jaderného odzbrojení.

„Pokud Spojené státy nadále naléhavě tvrdí, že neexistující existuje a že odkládají urovnání jaderné otázky, bude to mít vážné důsledky na odstavení jaderných zařízení,“ citovala prohlášení agentura KCNA.

Severní Korea minulý měsíc odmítla předat Spojeným státům úplný seznam svých jaderných zařízení, dokud nedostane přislíbenou energetickou pomoc a USA ji nevymažou ze seznamu zemí podporujících terorismus.

USA, Japonsko, Rusko, Čína a Jižní Korea se v říjnu minulého roku v rámci šestistranných rozhovorů s KLDR zavázaly dodat do Severní Koreje 500 tisíc tun topných olejů. Pchjongjang měl výměnou za pomoc rozebrat všechny své jaderné komplexy a poskytnout USA úplný seznam svých nukleárních aktivit.

Podle severokorejských údajů však do země dorazilo pouze 200 tisíc tun paliva. Spojené státy však tento krok, který zaručí zrušení některých sankcí uvalených na Severní Koreu, podmiňují odevzdáním soupisu jaderných zařízení. KLDR ho původně měla předat do konce roku 2007, ale tento závazek nesplnila.

Mluvčí Bílého domu Gordon Johndroe na tuto událost reagoval kriticky.
"Spojené státy se domnívají, že by se Severní Korea měla vystříhat
testování raket. Tento druh činnosti není konstruktivní," prohlásil. Dodal,
že by se Pchjongjang měl spíše zaměřit na zbavení Korejského poloostrova jaderných zbraní a na poskytnutí všech údajů o svém jaderném programu.