Harírího vraždu prý spáchala zločinecká síť

New York - Bývalého libanonského premiéra Rafíka Harírího prý v roce 2005 zavraždila zločinecká síť. Ve své první zprávě předložené dnes Radě bezpečnosti OSN to tvrdí šéf týmu vyšetřovatelů ustaveného Spojenými národy Daniel Bellemare. Totožnost žádného podezřelého nebo údajného člena této sítě ale ve zprávě, prý z bezpečnostních důvodů, není uvedena.

„Jména jednotlivců se neobjeví dříve než v obžalobě vypracované prokurátorem, až bude shromážděno dostatek důkazů,“ citovala ze zprávy agentura AFP.

Takzvaná „Harírího síť“ podle něj existovala už před vraždou libanonského expremiéra a existují důkazy, že Harírího před vraždou sledovala. Přinejmenším její část údajně pokračovala v operacích i po zavraždění Harírího.

Libanonský expremiér byl zavražděn spolu s dalšími 22 osobami 14. února 2005 při bombovém atentátu v Bejrútu. Na žádost libanonské vlády vraždu vyšetřuje OSN, neboť vládne podezření, že se na atentátu podílela Sýrie. To však Damašek popírá. Loni v květnu Rada bezpečnosti OSN schválila vznik zvláštního tribunálu, který má soudit Harírího vrahy. Spojené národy a Bejrút se již dříve dohodly, že bude zasedat mimo území Libanonu.

Bývalý kanadský prokurátor Bellemare ve zprávě uvádí, že komise vyšetřující Harírího vraždu „může nyní na základě dostupných důkazů potvrdit, že síť jednotlivců postupovala společně při spáchání vraždy Rafíka Harírího“. Podle závěru vyšetřovatelů, z nichž citovaly agentury, prý tato zločinecká síť, nebo určití její členové, jsou spojeni i s dalšími atentáty spáchanými v Libanonu po Harírího vraždě.

Bellemareho zpráva je už desátým dokumentem vypracovaným vyšetřovateli OSN, ale prvním pod jeho vedením.