Rusku návrh na reciproční kontroly kvůli radaru připadá jako žert

Brusel - Za žert označil v pátek ruský velvyslanec při NATO Dmitrij Rogozin americký návrh, podle kterého by v rámci plánované americké protiraketové základny v Česku a v Polsku měli Češi a Poláci možnost kontrol ruských základen. Americký model počítal s tím, že ruští experti by recipročně mohli naopak monitorovat americkou základnu na českém a polském území.

„Já bych to taky považoval za špatný vtip, kdyby kromě amerických vojáků tady byli ještě ruští,“ reagoval na prohlášení Rogozina Jiří Paroubek. Vojtěch Filip se zase obává, že jestli budou moct ruští experti na americký radar v Brdech, je věcí dohody USA a Ruské federace. „My do toho, žel, nebudeme mít co mluvit,“ tvrdí Filip. Čeští komunisté plánují od 14. dubna zorganizovat týden odporu proti stavbě základny. Zakončit ho má protestní pochod v Brdech.

Američané se Rusy snaží delší dobu přesvědčit, že zvažovaná základna není namířená proti Moskvě, která ji ale v minulosti ostře kritizovala a pohrozila, že kvůli ní případně přistoupí i k „adekvátním protiopatřením“.

Jedním z návrhů, které Američané ve snaze zmírnit nevoli Moskvy předložili, byla i možná reciprocita v kontrolách. Díky návrhu by Rusové, Češi, Poláci a Američané mohli mít přístup k zařízení protiraketové obrany druhé strany.

Česká vláda podle premiéra Mirka Topolánka neustoupí. Pokud radar v Brdech bude a Rusové ho budou chtít sledovat, musejí umožnit i opačnou kontrolu. Podle průzkumu evropských názorů na americké základny jsou obyvatelé největších zemí Unie spíš proti jejich budování. Nejvíc odpůrců je v Německu, Španělsku a ve Francii. Evropané si přejí, aby Američané opustili vlastní projekt a protiraketovou obranu vyvíjely státy NATO společně s Ruskem. Tuhle myšlenku podporují hlavně Italové, Britové a Němci.