Čeští vědci vynalezli barvu, která čistí vzduch

Praha - Snížit koncentraci škodlivých látek v ovzduší dokáže barva, kterou vyvinuli čeští vědci. Její hlavní součástí je prášek na bázi titanu vyrobený pomocí nanotechnologií. Zakouřené místnosti, toalety nebo jídelny mohou být tedy brzo minulostí.

Vzduch může čistit na první pohled běžná barva. Na vodu a oxid uhličitý dokáže rozložit všechny škodliviny organického původu. Dokáže likvidovat zápachy kouře z cigaret, benzinových výparů, výparů z nábytku, starých, formaldehydových, acetonových výparů. Barva rozkládá třeba i výfukové plyny aut. Její tajemství je v bílém prášku obsahujícím titan. Denní nebo umělé světlo v něm vyvolá chemickou reakci.
 
To vědci věděli dlouho, problém ale byl vyrobit a využít prášek ve velkém, tedy přenést nanotechnologii z laboratoře do výroby. „Pro produkci se to musí zvětšit tisíckrát, aby se toho mohly vyrobit kila i metráky,“ říká expert Vladimír Havlín.
 
Test s nabarvenou tabulkou prokázal, že během několika hodin klesají koncentrace škodlivin v uzavřeném prostoru zhruba o deset procent. Vývoj barvy trval zhruba tři roky. Původní zadání přitom bylo vojenské, látka měla likvidovat škodlivé chemikálie.
 
Ve využití nanotechnologií nejsou čeští vědci pozadu. Třeba při výrobě hologramů. Ty chrání před paděláním bankovky, kolky, pasy. Do malé čárky se tak vejde třeba text celé ústavy. Unikátní je i holografický prach, jehož částečky mohou obsahovat nejrůznější informace. Může se třeba přimíchat do laků aut. V laku automobilů se ale zatím holografický prach nepoužívá. Barva, která čistí vzduch je první, která nanotechnologii využívá.  
 
Životnost barvy i její schopnosti čistit vzduch je podle výrobců neomezená. Snížit její účinnost ale může zašpinění nebo nedostatek světla.