Zimbabwe zažívá přelomové prezidentské a parlamentní volby

Harare - V Zimbabwe se dnes konaly nejdůležitější prezidentské a parlamentní volby od roku 1980, kdy tato africká země získala nezávislost na Británii. Přes obavy, že by při nich mohly propuknout násilné protesty jako nedávno v Keni, proběhlo hlasování převážně klidně a obyvatelé o něj měli velký zájem.

Po 28 letech by mohly o moc připravit  prezidenta Roberta Mugabeho. Jeho vláda přinesla zemi rekordní inflaci, světu se zas nelíbí, že autoritářský režim porušuje lidská práva. Voliči mají v rukou  osud třináctimilionové země, které se sice kdysi říkalo africké Švýcarsko, ale dnes se tam ženy průměrně dožívají jen 34 let. 
 
Opozice obvinila prezidenta Roberta Mugabeho, který je na Západě považován za diktátora, že se snaží volby zmanipulovat. Mugabe to odmítl a řekl, že přijme jakýkoli volební výsledek. Představitel opozičního Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) Tendai Biti řekl, že se současný prezident snaží ovlivnit volební výsledek vytištěním tří milionů nadbytečných hlasovacích lístků. Také prý svým příznivcům umožňuje hlasovat opakovaně a voliči opozice naopak byli na některých místech odmítnuti.
 
Mugabe při vhazování svého hlasovacího lístku odmítl, že by chystal zmanipulování voleb. „Proč bych měl podvádět? Lidé nás podporují. Ve chvíli, když vás přestanou podporovat, je ale čas odejít,“ uvedl. Podle svých průzkumů má podporu 57 procent. Prezident ale natiskl 9 milionů hlasovacích lístků pro 6 milionů voličů. Armáda, policie a úředníci ho podporují. Slibují, že nedopustí vypuknutí nepokojů. I opozice je proti násilí. Její přívrženci už přesto na sídlo vládnoucí strany o víkendu jednou zaútočili. 
 
Jedna ze skupin afrických volebních pozorovatelů podle agentury AFP vyjádřila své znepokojení, protože v jednom z volebních okrsků na sever od metropole Harare odhalila tisíce voličských „mrtvých duší“. Zjistila, že tu na voličských seznamech figuruje 8.500 lidí, kteří mají bydlet v oblasti, jež je ve skutečnosti téměř opuštěná. Skupina pozorovatelů zaslala volební komisi dopis, v němž na nesrovnalosti upozorňuje. 
 
V ulicích měst podle tiskových agentur hlídkovaly policejní a armádní jednotky, což opozice považuje za formu zastrašování ze strany vlády. Ve městě Bulawayo, které je baštou opozice, podle policie nastala exploze v domě kandidáta za Mugabeho vládní Africký národní svaz Zimbabwe - Vlasteneckou frontu (ZANU-PF). Nikdo při výbuchu nebyl zraněn.
 
Ekonomika kdysi prosperujícího státu je v troskách a nespokojenost obyvatel nahrává opozici. Hyperinflace v Zimbabwe je nejvyšší na světě. Oficiálně 100 000, podle odborníků až 400 000 procent. Čtvrtina obyvatelstva má AIDS, avšak ceny léků vzrostly 40krát a lidé na ně nemají. Bezcenné peníze a hlad donutily 3 miliony lidí k útěku za hranice.
 
Pro čtyřiaosmdesátiletého prezidenta Roberta Mugabeho, který je v čele země po celou dobu její samostatné existence, jsou volby zatím největší politickou výzvou. Čelí v nich vůdci opozičního Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) Morganu Tsvangiraimu a také svému bývalému ministru financí Simbovi Makonimu.
 
Předběžné výsledky hlasování se očekávají v pondělí. Pokud žádný z kandidátů na prezidenta nezíská nadpoloviční většinu hlasů, bude za tři
týdny následovat druhé kolo voleb. Zimbabwe neumožnilo dohlížet na dnešní hlasování pozorovatelům ze Spojených států a Evropské unie.