Podle Schwarzenberga potřebuje Kosovo hlavně investice

Berlín - Kosovo musí podle českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga co nejdřív vyřešit problém své chudoby. Bez velkého množství investic nebude země životaschopná a stane se živnou půdou pro bující nacionalismus. Schwarzenberg to naznačil v rozhovoru pro stranický měsíčník německé sociální demokracie (SPD).

Šéf české diplomacie označil jednostranné vyhlášení kosovské nezávislosti za ukvapené. Zároveň ale vyjádřil přesvědčení, že USA a evropské země, které už Kosovo uznaly, se postarají, aby nový stát nezkrachoval. „Je to strašlivě chudá země se spoustou nuzoty a vysokou nezaměstnaností. Až odezní euforie z nezávislosti, a to bude poměrně rychle, lidé zjistí, že se žádný z problémů nevyřešil,“ uvedl Schwarzenberg.
   
Podle českého ministra zahraničí nepotřebuje Kosovo pouze úředníky, ale i finance na výstavbu podniků a vytvoření podmínek pro investice. Pomoc Kosovu je podle něj především úkolem pro takzvanou kontaktní skupinu, kterou po bosenské válce v roce 1994 vytvořily Velká Británie, Francie, Německo, Itálie, Rusko a USA.
 
Kosovo vyhlásilo nezávislost na Srbsku 17. února a od té doby ho uznalo přes 30 zemí. Jsou mezi nimi všechny velké státy EU kromě Španělska. Premiér Mirek Topolánek hodlá přesvědčit své ministry, aby schválili nezávislost Kosova už na středečním zasedání vlády.
   
Zásadně proti uznání je zatím Rusko a Srbsko opakovaně prohlásilo, že samostatné Kosovo neuzná nikdy.