Česká republika se v Amsterodamu účastní dražby díla ze sbírek Lichtenštejnů

Amsterodam - V amsterodamské aukční síni Christie's se dnes budou dražit umělecká díla ze sbírky šlechtického rodu Lichtenštejnů. Aukce se účastní i zástupci České republiky, kteří budou mít k dispozici deset milionů korun. Velká část dražených artefaktů pochází z moravských zámků Valtice a Lednice a z hradu Šternberk, odkud je Lichtenštejnové odvezli na konci druhé světové války.

Do aukce jde podle bruselské zpravodajky ČTK Evy Hrnčířové asi 2000 předmětů. Aukční síň Christie's odhaduje výtěžek této dražby sbírek lichtenštejnského knížete Hanse Adama II. až na pět milionů eur (126,3 milionu korun). Je pravděpodobně, že zámek Valtice bude mít zájem především o barokní nábytek, Šternberk o tapiserie a Lednice o obrazy.

K největším lákadlům dnešní dražby patří takzvaný drážďanský sekretář z lískového dřeva, který býval umístěn právě ve Valticích. Odhadní cena tohoto díla z 18. století je až 150.000 eur (3,8 milionu korun). Nejdražší položkou jsou podle Hrnčířové dva globy ze Šternberku ze 17. století o průměru 68 centimetrů. Ty jdou do aukce dohromady jako pár a jejich cena by se mohla vyšplhat až na půl milionu eur (13 milionů korun).