Mexický soud poslal vražedkyni na 759 let do vězení

Mexiko - Exemplární trest 759 let ve vězení uložil soud v Mexiku Juaně Barrazaové za vraždy šestnácti stařenek. Padesátiletá bývalá profesionální zápasnice se přiznala ke čtyřem vraždám, z ostatních ji usvědčily otisky prstů. Policisté ale odhadují, že počet jejích obětí mohl dosáhnout až čtyř desítek, což ji řadí mezi nejhorší mnohonásobné vrahy v dějinách Mexika. Barrazaová uvedla, že ji k činu hnala nenávist k vlastní matce, a proti rozsudku se chce odvolat.

Barrazaová vraždila v hlavním městě Mexiku od roku 2000. Obvykle procházela ulicemi, občas oblečená jako ošetřovatelka, a snažila se získat důvěru křehkých starých dam. Nabízela jim vyprat prádlo a další pomoc v domácnosti. Když ji pustily do domu, uškrtila je nebo ubila čímkoli, co jí přišlo pod ruku. Nekradla cennosti, brala si jen symbolické „trofeje“, ozdůbky z domácnosti nebo náboženské předměty. Zadržena byla v roce 2006, když ji svědek viděl utíkat z domu osmdesátileté dámy, kterou uškrtila stetoskopem.
 
Policii vypověděla, že zabíjela, protože se chtěla mstít na starých dámách. Nenávist v ní prý probudila vlastní matka, která ji jako dítě dala muži, jenž ji sexuálně zneužíval. Po zatčení v jejím domě policie našla oltář zasvěcený kultu smrti Santa Muerte (Svaté smrti) - folklorního světce, který je oblíbený mezi zloději a pašeráky drog.
 
Mexiko nemá trest smrti, ani trest doživotí. Podle mexických zákonů si Barrazaová z téměř nekonečného trestu smí odpykat maximálně 50 let. Její obhájci ještě mají padesátidenní lhůtu na odvolání.