Podle Bushe podpoří USA vstup Ukrajiny a Gruzie do NATO

Kyjev - George Bush podporuje snahu Ukrajiny a Gruzie o vstup do Severoatlantické aliance a Rusko nebude mít v této otázce právo veta. Americký prezident to dnes řekl v Kyjevě během historicky první návštěvy Ukrajiny, na niž přicestoval v pondělí večer v rámci evropské cesty před bukurešťským summitem NATO.

„Podporujeme Akční plán členství (MAP) pro Ukrajinu a Gruzii,“ prohlásil Bush na společné tiskové konferenci se svým ukrajinským protějškem Viktorem Juščenkem. Dodal, že z přibližování Ukrajiny k NATO nemusí mít Rusko strach. Vyloučil také, že by byla nějaká souvislost mezi snahami Ukrajiny a Gruzie a americkými plány na rozmístění systému protiraketové obrany v Evropě. 

„Váš národ učinil smělé rozhodnutí a Spojené státy vaši žádost rozhodně podporují,“ řekl Bush svému hostiteli po jednání v prezidentském paláci v Kyjevě. Přivítal demokratické a vojenské reformy, které Ukrajina provedla, a poznamenal, že Ukrajina je jedinou nečlenskou zemí aliance, která podporuje všechny mise NATO. Přivítat Ukrajinu ve svých řadách je podle Bushe v zájmu organizace. Ukrajina vyslala své jednotky do Afghánistánu, do Kosova i do Iráku. „Moje zastávka tady by měla být jasným signálem pro každého, že říkám, že je v našem zájmu, aby se Ukrajina připojila,“ uvedl americký prezident.

Rusko dlouhodobě protestuje proti snahám bývalých sovětských republik vstoupit v delší perspektivě do NATO. Vehementně také kritizuje plány USA vybudovat ve střední Evropě část svého protiraketového štítu, a to radar v České republice a sila s antiraketami v Polsku.

Vstup do Severoatlantické aliance podporuje jen jedna třetina obyvatel Ukrajiny. „Většina Ukrajinců žije starými sovětskými mýty. Pro ně je NATO, to NATO, které bylo nepřítelem Sovětského svazu. Ukrajinská vláda a ani Severoatlantická aliance nepracovali v informačním smyslu s ukrajinským obyvatelstvem. Ti co demonstrují proti vstupu do NATO jsou většinou staří komunisté. Ve Španělsku také nebyla velká podpora vstupu do NATO, ale pracovalo se tam s obyvatelstvem a nakonec všechno dobře dopadlo,“ vyjádřila se zástupkyně ředitelky ukrajinské redakce Rádia Svobodá Evropa Irena Chapupa.

Juščenko na tiskové konferenci vyjádřil přesvědčení, že jeho země dostane na nadcházejícím summitu NATO pozitivní signál, aby se oficiálně stala kandidátem na členství v Severoatlantické alianci. Proti tomu je ovšem silná opozice nejen na Ukrajině, ale i v NATO. Některé členské země se obavají, že tento krok by výrazně zhoršil vztahy aliance s Ruskem.

Vlajky USA a Ukrajiny
Zdroj: ČT24