Bush chce Ukrajinu a Gruzii v NATO a žádá více vojáků v Afghánistánu

Bukurešť - Americký prezident George Bush vyzval pár hodin před začátkem summitu v Bukurešti Severoatlantickou alianci, aby zahájila přípravy na přijetí Ukrajiny a Gruzie. Bush také prohlásil, že v Afghánistánu jsou kvůli hrozbě terorismu potřeba další vojáci. Setkání členských států NATO oficiálně začne dnes večer, kdy spolu povečeří představitelé států a vlád.

Během třídenního jednání proberou politici téma protiraketové obrany nebo dalšího postupu při operacích v Afghánistánu. Česko zastupují v Bukurešti kromě prezidenta a premiéra také ministr zahraničí a ministryně obrany.

Americký prezident George Bush dnes při projevu v Marshallově nadaci požádal, aby NATO zahájilo přípravy na přijetí Ukrajiny a Gruzie. „NATO by mělo přijmout Gruzii a Ukrajinu k Akčnímu členskému plánu,“ prohlásil dnes Bush. „Musíme dát jasně najevo, že NATO vítá úsilí Ukrajiny a Gruzie o vstup do aliance a nabízí jim cestu k dosažení tohoto cíle,“ uvedl také v projevu.

Bush chce více vojáků v Afghánistánu a obhajuje základnu ve střední Evropě

Bush rovněž vyzval další členy aliance k tomu, aby podpořili posílení jednotek v Afghánistánu. Jako důvod uvedl hrozbu radikálního hnutí Taliban a teroristické sítě al-Káida. „Pokud neporazíme teroristy v Afghánistánu, budeme jim čelit na našich územích,“ zdůraznil Bush. V zemi v současnosti působí téměř padesát tisíc aliančních vojáků. Některé členské státy, jako například USA a Kanada, již několik měsíců volají po tom, aby se zvýšil počet jednotek NATO zejména na jihu Afghánistánu. Francie a Rumunsko už slíbily, že do Afghánistánu pošlou posily.

Prezident opět hájil vybudování americké protiraketové základny a radaru ve střední Evropě. „Systém protiraketové obrany v Evropě je nutný, a to urychleně,“ řekl Bush a doplnil, že protiraketový deštník bude chránit nejen Spojené státy, ale i Evropu, a to včetně Ruska, které dlouhodobě proti výstavbě základny protestuje.
 
Na třídenním summitu v Bukurešti bude 26 členských států NATO jednat o mezinárodní politice a obraně. Hlavním tématem budou plány výstavby amerického protiraketového deštníku ve střední Evropě. Politici by se měli dohodnout také na společném postupu aliance v Afghánistánu.
 
Kromě toho přijde na řadu i otázka dalšího rozšiřovaní Severoatlantické aliance. Tato oblast vyvolává mezi jednotlivými státy jisté napětí. Zatímco Spojené státy se jasně vyslovily pro další rozšíření aliance o Ukrajinu a Gruzii, Rusko zastává opačný názor. Moskva dlouhodobě proti rozšiřování NATO o další postsovětské státy protestuje.