Polský parlament schválil Lisabonskou smlouvu

Varšava - Polští senátoři dnes ratifikovali Lisabonskou smlouvu. Včera novou reformní unijní smlouvu odsouhlasili i poslanci, nyní čeká dokument na podpis prezidenta Lecha Kaczyńského, pak bude ratifikační proces v Polsku teprve dokončen.

Polsku se tak po několika týdnech bezvýsledného politického jednání podařilo Lisabonskou smlouvu ratifikovat. Ještě donedávna přitom opoziční strana Právo a spravedlnost hlasování o unijní smlouvě v parlamentu chtěla zablokovat. Opozice trvala na tom, aby byl v ratifikovaném dokumentu dodatek o svrchovanosti Polska. Nakonec na tento požadavek premiér Donald Tusk přistoupil. S prezidentem Lechem Kaczyńskim se dohodl, že text chránící národní zájmy státu bude zaznamenán ve zvláštním usnesení.

Ze 100 senátorů jich pro Lisabonskou smlouvu zvedlo ruku 74. Proti bylo 17 senátorů, převážně z řad konzervativců. Nyní musí ratifikaci ještě podepsat prezident, teprve pak bude schvalovací proces úplný. Učinit by tak měl nejpozději do 31. prosince

Novou unijní smlouvu zatím ratifikovaly Francie, Maďarsko, Rumunsko, Slovinsko, Malta a Bulharsko. V České republice o schválení rozhodují poslanci, včera prošel návrh o ratifikaci Lisabonské smlouvy ve sněmovně prvním čtením.