Ruský miliardář Gucerijev uprchl před zatykačem do Británie

Moskva - Ruský miliardář Michail Gucerijev, který stával v čele ropné společnosti Russněfť, uprchl do Londýna před ruským zatykačem za údajné daňové úniky. Gucerijev, jehož osobní jmění se odhaduje na 2,6 miliardy dolarů (skoro 42 miliard Kč), obvinění odmítá jako vykonstruované za účelem laciného převzetí jeho firmy konkurentem, spřízněným s Kremlem. Naposledy o sobě dal vědět z Turecka.

„Máme zprávy, že Gucerijev se usadil v Británii a pravidelně odtud cestuje do Ázerbájdžánu,“ uvedl před novináři Oleg Logunov z vyšetřovacího odboru ministerstva vnitra. „Prostřednictvím Interpolu se snažíme dosáhnout jeho vydání od britské a ázerbájdžánské strany,“ dodal. Mluvčí britského velvyslanectví se zdržel vyjádření.

Británie nemá s Ruskem dohodu o vydávání stíhaných osob. Naopak už poskytla azyl jinému prominentnímu ruskému uprchlíkovi, miliardáři Borisi Berezovskému (62), který se rozkmotřil s prezidentem Vladimirem Putinem a stal se jedním z jeho úhlavních nepřátel. V roce 2003 Londýn odmítl žádost Moskvy o vydání zmocněnce čečenských rebelů Achmeda Zakajeva; soudce dospěl k názoru, že by jej v Rusku nečekal spravedlivý soud.

Berezovskij, který získal jmění laciným skupováním státního majetku během chaotické privatizace v éře Borise Jelcina, nyní z britského exilu vyzývá k revoluci a ke svržení Putina.

Berezovského příklad v útěku do Británie následovali i další ruští podnikatelé, které vystrašil zákrok státní moci proti ropné společnosti Jukos, jejíž majitel Michail Chodorkovskij byl za daňové úniky odsouzen k mnohaletému vězení a sama firma zničena a rozprodána firmám blízkým polostátním podnikům.

Britsko-ruské vztahy se prudce zhoršily poté, co Moskva odmítla vydat Londýnu hlavního podezřelého v případu otrávení bývalého ruského špeha a spolupracovníka Berezovského Alexandra Litviněnka.