V Sotheby's probíhá aukce vzácných rukopisů předních amerických politiků

New York - V newyorské aukční síni Sotheby's dnes proběhne dražba sbírky 111 položek prezidentských a jiných vzácných rukopisů, včetně dopisu Abrahama Lincolna z roku 1864, který byl odpovědí na petici za osvobození všech amerických dětí z otroctví.

V aukci se nacházejí dokumenty psané americkými prezidenty Georgem Washingtonem, Thomasem Jeffersonem, Johnem Adamsem a dalšími předními politiky, ale také například velitelem konfederačních vojsk Robertem Edwardem Leem. Za nejdražší a nejžádanější se považují dokumenty podepsané prezidentem Abrahamem Lincolnem. Velký zájem bude podle spolupracovníka České televize ve Spojených státech Dušana Neumanna především o Lincolnův krátký dopis, který by měl být podle odhadů vydražen až za 5 milionů dolarů: „Jedná se o velmi krátký dopis složený z 86 slov, který Lincoln napsal v roce 1864 vdově po pedagogu Horaci Mannovi.“

Většina dokumentů skončí v soukromých sbírkách, protože například prezidentská knihovna Abrahama Lincolna ve Springfieldu nemá dostatek peněz, aby se mohla dražby aktivně účastnit. „Sotheby's je však velice solidní firmou, takže pořizuje faksimile, které muzeím, vědcům a školám dává k dispozici před tím, než se dokument vydraží a zmizí možná na několik desítek let v nějakém trezoru,“ dodává Neumann.