Obama by si do Bílého domu pozval i Ala Gorea

Washington - Demokratický prezidentský kandidát Barack Obama oznámil, že jedno z míst ve své vládě by svěřil Alu Goreovi. Na předvolebním mítinku v Pensylvánii také řekl, že s Gorem často hovoří. Naznačil, že by bývalý Clintonův viceprezident mohl hrát důležitou roli při hledání řešení problému klimatických změn. O možném místě v Obamově kabinetu už spolu prý oba politici mluvili.

Gore dlouhá léta sloužil po boku Billa Clintona, manžela Obamovy soupeřky Hillary Clintonové. I ta stojí o veřejnou Goreovu podporu. Al Gore je totiž jedním z nejdůležitějších superdelegátů v Demokratické straně. Bude tedy hrát významnou roli při rozhodování, koho z dvojice Obama-Clintonová demokraté postaví v podzimních prezidentských volbách proti republikánu McCainovi.
 
Goreův postoj zatím není znám, už dříve ale naznačil, že by rád zůstal mimo boj obou kandidátů. Přitom právě o něm se hovoří jako o člověku, který by vyrovnaný zápas o demokratickou nominaci mohl rozhodnout. Gore sám se v roce 2000 ucházel o místo v Bílém domě. Tehdy ho ale porazil současný prezident George Bush. Minulý rok obdržel Nobelovu cenu za zásluhy při upozorňování na globální oteplování.