Výstava lékařských předmětů připomíná, jak se léčilo před 200 lety

Praha - Medicína je jedna z disciplín, kde je každý rok vidět posun. Jak a čím se operovalo například před 200 lety, teď připomíná výstava lékařských historických předmětů v Pražské Novoměstské radnici. Staré vrtačky nebo pilky z dnešního pohledu opravdu nahánějí strach.

V Praze se vystavují lékařské nástroje, ze kterých mnohdy mrazí v zádech. Návštěvníci tu najdou přístroj, kterým se bez narkózy otevírala lebka, nebo například narovnávač nosů, jakéhosi předchůdce plastické chirurgie.
 
Expozice nabízí i model pro mediky, na kterém se naučili, jak vzniká šilhavost. V době, kdy neexistoval barevný tisk nebo fotka, se vzdělávalo podle modelů. Dělali je anatomičtí výtvarníci. Některé předměty se v medicíně používají dodnes, jako například voskové muláže. Ty pocházejí z kožní kliniky 1. lékařské fakulty .
 
V expozici našly své místo i anatomické plakáty přímo z pitevny. „Jsou tu taky exponáty ze sbírek našich profesorů docentů a lékařů,“ říká mluvčí fakulty Vlasta Helekalová. Starobylý klystýr například patří přednostovi dětské kliniky.
 
Výstavu uspořádala První lékařská fakulta Univerzity Karlovy ke svým narozeninám. Karlova univerzita si v těchto dnech připomíná 660. výročí a 1. lékařská fakulta byla jednou ze čtyř, které Karel IV. v roce 1348 založil. Výstava pomůcek, učebnic a přístrojů potrvá do 24. dubna.