Ve Vestci u Prahy vyroste vědecký park

Praha - Ve Vestci u Prahy by mělo vyrůst centrum moderních biotechnologií tzv. BIOCEV - Biotechnologické a biomedicínské centrum Akademie věd a Univerzity Karlovy. Zaměřené bude na výzkum a aplikace moderních metod molekulární biologie v medicíně a průmyslu. A vznikne i Vědeckotechnologický park tří vysokých škol.

Ve spolupráci Akademie věd a Univerzity Karlovy vzniká za přispění EU vědecká základna, která bude přispívat k výzkumu biotechnologií a biomedicíny. Její přínos bude nejen v českém, ale i v evropském měřítku. Chystá se také vybudování dalšího centra ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technickou, Českou zemědělskou univerzitou a ČVUT, a to pravděpodobně na Kladně. 
  
Vybudování centra financuje Středočeský kraj a EU: „Snažíme se přizpůsobit podmínkám, které stanovuje Brusel při čerpání evropských peněz. Projekt ve Vestci bude stát asi dvě miliardy korun, ten, který se chystá ve spolupráci se třemi vysokými školami pak zhruba čtyři miliardy,“ vysvětluje hejtman Středočeského kraje Petr Bendl.
 
Bendl dodává, že je všechno prozatím otázkou příprav, projekt ve Vestci je zatím nejdál.