Olympijskou pochodeň čekají protesty i v Americe

Paříž - Pochodeň s olympijským ohněm už je na cestě do Spojených států. Ještě večer opustila Paříž, kde ji provázely protičínské protesty - stejně jako o víkendu v Londýně. A podobné přijetí pochodně se očekává i v San Francisku, kam dorazí ve středu. Štafetu po protestech v Evropě provázejí na západním pobřeží USA rozsáhlá bezpečnostní opatření.

Jeden svět, jeden sen, svobodný Tibet - obří transparent na konstrukci mostu Golden Gate dává tušit, že i v Kalifornii bude mít olympijský oheň fanoušků jen pomálu. Olympijský oheň sem přiletí na sanfranciské letiště časně ráno místního času (ve 13:00 středoevropského času).

Sportovci olympiádu bojkotovat nebudou

Štafetě s pochodní nebude mávat ani demokratická uchazečka o Bílý dům Hillary Clintonová. Prezidenta Bushe vyzvala, aby srpnový zahajovací ceremoniál olympiády v Pekingu bojkotoval.
 
Demonstrace, které se postavily do cesty pochodně, nejvíc překvapily samotné Číňany. „Jsou nesmírně hrdí na to, co se jim podařilo za posledních 15 let vybudovat a jakákoliv země, která nedokáže zjednat pořádek, je pro Číňany absolutně nepochopitelná,“ vysvětluje sinolog Martin Kříž. 
  
Peking ani Mezinárodní olympijský výbor zatím neuvažují o tom, že by cestu pochodně kolem světa přerušily. Českému olympijskému výboru se podle jeho místopředsedy Františka Dvořáka nelíbí hlavně to, že svět spojuje politiku se sportem. „Sportovní svět a olympijské výbory zvláště znepokojuje tato situace, protože pochodeň je jedním ze symbolů olympiády. Pro sportovní prostředí takové ataky na olympijskou štafetu jsou nepřijatelné,“ řekl v Událostech, komentářích místopředseda Českého olympijského výboru František Dvořák.
 
Žádný z více než dvou stovek olympijských výborů nechce letní hry v Pekingu bojkotovat. Mezinárodní olympijský výbor projedná ve čtvrtek společnou rezoluci, která má mimo jiné obsahovat konkrétní pravidla chování pro sportovce během her.