Vídeňský soud zprostil hlavního obvinění údajného teroristu z Bosny

Vídeň - U vídeňského zemského soudu skončil případ muže, který se loni v říjnu pokusil pronést batoh s výbušninami na americké velvyslanectví ve Vídni. Soud dospěl k závěru, že nešlo o pokus o teroristický útok a že muž neměl v úmyslu výbušniny přímo odpálit; zprostil ho proto hlavního obvinění, tedy z pokusu o bombový útok. Dvaačtyřicetiletý přistěhovalec z Bosny ale stráví 15 měsíců za mřížemi kvůli nelegálnímu držení výbušnin.

Psychicky labilní veterán bosenské války loni na podzim přinesl na americkou ambasádu batoh s ručními granáty, podle svých slov je chtěl odevzdat. Soudkyně dospěla v rozporu s názorem policie i státního zastupitelství k závěru, že se nepodařilo prokázat obžalovanému úmysl podniknout na velvyslanectví bombový útok. Uznala jej ale vinným z ilegálního dovozu a vlastnictví válečných materiálů, falšování listin a falešného obvinění a za tato provinění jej odsoudila k 15 měsícům vězení nepodmíněně. Obžalovaný rozsudek přijal, ale prokurátor se nevyjádřil, takže ortel ještě není pravomocný. Státní zástupce vinil obžalovaného z pokusu o teroristický útok, za který mu hrozilo až pět let odnětí svobody.

V poslední době zažilo Rakousko několik případů domnělého nebo skutečného ohrožení terorismem. Před necelým měsícem skončil u stejného soudu další - muslimští manželé stráví ve vězení čtyři roky, respektive 22 měsíců za to, že na internetu hrozili útoky během fotbalového mistrovství Evropy v Rakousku.

Propuštění odsouzeného manželského páru je i jedním z požadavků únosců ze severoafrické odnože teroristické sítě al-Káida, kteří od konce února zadržují v Mali dvojici turistů ze Salcburku. I tento incident - zatím stále ještě s otevřeným koncem - přispívá ke zvýšeným obavám Rakušanů z terorismu.