Zimbabwská opozice varuje před násilnostmi, soud projedná výsledky voleb ve středu

Harare - Zimbabwská opozice tvrdí, že provládní milice zbily nejméně 80 jejích aktivistů. Násilí má podle Hnutí za demokratickou změnu (MDC) zastrašit voliče na venkově před druhým kolem prezidentských voleb. Výsledek prvního kola stále nebyl oznámen, nejvyšší soud odložil na středu rozhodnutí o žádosti opozice, aby volební komise neprodleně výsledky prezidentských voleb zveřejnila. Opoziční kandidát Morgan Tsvangirai tvrdí, že v prvním kole zvítězil, opozice varuje před násilnostmi v zemi.

Opozice dnes také vyzvala africké státy, aby nebyly lhostejné k situaci Zimbabwe, kde by krize po březnových volbách mohla přerůst v násilnosti. Vládní strana Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta (ZANU-PF) prezidenta Mugabeho podle ní rozpoutala násilnou kampaň, aby zastrašila příznivce opozice a zajistila si vítězství v druhém kole prezidentských voleb. Od soboty vyhnali někdejší Mugabeho spolubojovníci podle tiskových agentur na 60 převážně bělošských farmářů a opozičních stoupenců z jejich farem.
 
Výsledky prezidentských voleb z konce března zimbabwská volební komise dosud nevyhlásila. Podle různých zdrojů je vyhrál Tsvangirai, ale není jisté, zda obdržel nadpoloviční většinu. Jeho MDC tvrdí, že ano, naopak vládní zdroje uvádějí, že nikoliv a musí se konat druhé kolo. Policie zatkla nejméně sedm volebních úředníků a obvinila je, že odebrali hlasy odevzdané pro prezidenta Roberta Mugabeho. 

„Říkám svým bratrům a sestrám napříč africkým kontinentem… nečekejte na mrtvá těla v ulicích Harare. V Zimbabwe je ústavní a právní krize,“ řekl na tiskové konferenci generální tajemník MDC Tendai Biti.
 
Podle Bitiho je násilí nejčastější v tradičních baštách vládnoucího Afrického národního svazu Zimbabwe - Vlastenecké fronty (ZANU-PF), které tentokrát hlasovaly pro opozici, jako jsou venkovské oblasti v okolí měst Murewa, Mutoko a Gweru. Gangy, které zastrašovaly opozici už při přecházejících volbách, se podle něj znovu ozbrojují. Cílem vlády je prý vyprovokovat násilnosti, aby mohla vyhlásit výjimečný stav.
 
Vládní strana chce, aby byly přepočítány hlasy a obvinila nejméně sedm volebních úředníků ze snížení počtu volebních lístků odevzdaných pro prezidenta. V souběžných volbách do parlamentu ztratila ZANU-PF většinu, poprvé po 28 letech vlády prezidenta Mugabeho. V Senátu jsou hlasy rozdělené napůl. Podle MDC Mugabe zřejmě odkládá vyhlášení údajů z prezidentských voleb, aby získal čas připravit se na druhé kolo.
 
Nejvyšší soud dnes odložil rozhodnutí o žádosti opozice, aby volební komise neprodleně zveřejnila výsledky prezidentských voleb, přestože v pondělí oznámil, že dnes vynese verdikt. Nejvyšší soud pouze připustil, že případ bude projednáván jako naléhavý a odložil ho na středu.