Zabijácké včely napadly v Mexiku policisty, 70 jich zranily

Mexiko - Roj tak zvaných zabijáckých včel napadl v Mexiku policisty na cvičné střelnici, sedm desítek strážců zákona kvůli poštípání skončilo v nemocnici, deset policistů je ve vážném stavu. Informovaly o tom v úterý místní úřady. K útoku agresivních včel došlo v pondělí na jihu Mexika, ve státě Chiapas.

Včelí roj podle svědků vyprovokovala kulka, která ho omylem zasáhla. „Snažili jsme se, jak jen jsme mohli, ale bodnutí se prostě nedalo vyhnout,“ popsal situaci jeden z policistů Miguel Serrano. „Bylo to opravdu příšerné. Nikdy jsem nic takového neviděl, dokonce ani ve filmu,“ dodal.

Zabijácké nebo také afrikanizované včely jsou hybridem mezi evropskými včelami a jejich agresivními příbuznými dovezenými z Afriky do Brazílie v roce 1956, kdy se včelaři pokoušeli oba druhy zkřížit.

Asi 26 rojů těchto nově vyšlechtěných včel v následujícím roce zdivočelo a od té doby se tento hmyz pohybuje po celé Latinské Americe. Afrikanizované včely jsou nebezpečnější než jejich evropské příbuzné a často bezdůvodně útočí na zvířata i lidi. Od roku 1990, kdy do Mexika včely poprvé dorazily, si v této zemi vyžádaly přes stovku obětí.