Ekonomika v Česku stabilní, politika labilní, píše rakouský Der Standard

Vídeň - Česko vykazuje v posledních letech stabilní a silný hospodářský růst, jeho politická scéna je ale naopak velmi labilní. Před blížícím se předsednictvím v Evropské unii převažuje v zemi navíc stále euroskepticismus, píše dnes rakouský list Der Standard ve zvláštní příloze věnované České republice.

Česko nabízí v poslední době rozpolcený obraz, píše list. Růst hrubého domácího produktu činil loni 6,5 procenta, zvyšovaly se reálné mzdy a dále snížila nezaměstnanost. Vnitropoliticky jsou však tyto úspěchy zastiňovány nestabilními poměry, které brání potřebné spolupráci. Premiér Mirek Topolánek vládne velmi vratké koalici a ocitá se často spíše v roli hasiče, který musí neustále hasit vnitrokoaliční požáry a zároveň dávat pozor, aby nepropukly nové.
 
Jako příklad uvádí rakouský deník vleklý spor kolem návratu předsedy lidovců Jiřího Čunka do vlády, který se jen s velkými potížemi podařilo vyřešit, aniž to způsobilo rozpad vlády. A už je tu další problém, který vládu ohrožuje - dohoda mezi Prahou a Washingtonem o americké radarové základně v Čechách, které hrozí porážka v parlamentu.
 
V této situaci se země připravuje na předsednictví v EU v první polovině roku 2009. Ani to nebude nic lehkého, protože Česko má v unii spíše pověst problémového státu. Mimo jiné i proto, že Topolánkova ODS v době, kdy byla v opozici, nenacházela pro EU dobré slovo a neměla zájem hledat s tehdy vládnoucími sociálními demokraty v této otázce dohodu.
 
Skepse se projevuje i v přístupu ke společné evropské měně. Jestliže předchozí vlády stanovovaly pro přístup k eurozóně alespoň rámcový termín, Topolánek nechává tento termín zcela otevřený a zdůrazňuje, že euro bude až na konci všech potřebných reforem. Alespoň v tomto bodu však má premiér podporu mnoha Čechů, kteří po výrazném posilování koruny z posledních měsíců své měně více věří a nespěchají s její výměnou, napsal Der Standard.