San Francisco se připravuje na olympijskou štafetu, očekávají se masové demonstrace

San Francisco - Na desetikilometrový běh štafety s olympijskou pochodní se připravuje americké San Francisco. Po protestech v Londýně a Paříži organizátoři délku štafety z bezpečnostních důvodů zkrátili, trasa může být i operativně změněna. Policie připravila rozsáhlá bezpečnostní opatření, protože se očekávají masové demonstrace proti čínské politice v Tibetu.

Štafetový běh začíná dnes po poledni místního času (21:00 SELČ) a pořadatelé počítají s tím, že potrvá dvě a půl hodiny. Olympijskou pochodeň ponese 80 běžců kolem Sanfranciského zálivu na trati dlouhé 9,6 kilometru, mimo jiné kolem známého mostu Golden Gate. Již dříve byla trasa štafety zkrácena z původních 12,8 kilometru a zahajovací i závěrečný ceremoniál potrvá 20 minut, trasa může být i operativně změněna.
 
Starosta San Franciska Gavin Newsom očekává, že kolem štafetového běhu budou desetitisíce zvědavců a demonstrantů; na bezpečnost běžců budou dohlížet stovky policistů. Newsom připomněl, že jeden z 80 plánovaných běžců účast na poslední chvíli vzdal.

Ceremonie se na projev odporu proti čínské politice v Tibetu nezúčastní kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger. Plánuje se shromáždění ve prospěch Tibetu, na mostě Golden Gate budou protestovat tibetští mniši z Barmy a poběží se souběžná štafeta na podporu nezávislosti Tibetu. Na druhou stranu místní čínské asociace očekávají, že olympijský oheň podpoří v ulicích na 10 000 Američanů čínského původu.
 
Štafety se kritici čínského komunistického režimu rozhodli podle světových agentur využít k veřejnému odsouzení nejen pokračujících represí v Tibetu, ale i celé řady dalších aspektů čínské politiky. Aktivisté prý například upozorní, že Čína je hlavním diplomatickým a obchodním partnerem Súdánu, kterému dává peníze za ropu a prodává zbraně, jež slouží ve válce v Darfúru. Vytknou také Pekingu, že vězní a týrá lidi z politických a náboženských důvodů, zvlášť členy duchovního hnutí Falun Gong, které je v Číně zakázané. Ochránci lidských práv také připomenou, že Čína podporuje vojenskou juntu v Barmě, čímž podkopává tamní demokratické reformy. Ochránci zvířat zdůrazní, že Číňané se chovají krutě ke zvířatům, zvláště v rámci obchodu a výroby kožešin. Na omezování osobních svobod v Číně hodlají podle AP upozornit i nudisté, kteří prý podtrhnou skutečnost, že atleti ve starém Řecku soupeřili při olympiádě nazí.

San Francisco dnes opět prověří schopnosti Ochranné jednotky olympijské štafety s pochodní, jak se oficiálně nazývají průvodci plamene. Jde o příslušníky polovojenské policie vyslané Pekingem střežit olympijský plamen během jeho cesty kolem světa. Mužům v jasně modrých teplákových soupravách se zatím podařilo jej uchránit před ukradením během štafetových běhů Paříží a Londýnem.

Běžci s pochodní tyto členy ochranky kritizují za agresivní chování. Oficiálně Peking uvádí, že jediným úkolem „mužů v modrém“ je chránit plamen, což je praxe známá z minulých olympiád. Její členové byli vybráni ze speciálních policejních jednotek Lidové ozbrojené policie, což je čínská vnitřní bezpečnostní složka, jejímiž členy jsou demobilizovaní vojáci a příslušníci dřívějších polovojenských organizací.

Jejich výcvik pro ochranu olympijského plamene zahrnoval denní běhání v horách na vzdálenost nejméně osmi kilometrů a hodiny protokolu. Učili se také základní povely jako běž, ustup, zrychli či zpomal v angličtině, francouzštině, němčině, španělštině a japonštině. Během bouřlivé cesty pochodně v Londýně a Paříži se ale zdálo, že naučený protokol ustupuje síle. Nejméně jedna členka olympijské štafety nahlásila střet s ochránci a další je kritizovali za přehnaně přísný přístup.

Olympijská pochodeň nebyla součástí dávných her a do moderní historie se dostala až v roce 1936 při OH v Berlíně. Při olympijských hrách v Sydney v roce 2000 doprovázel pochodeň nejméně jeden uniformovaný strážce a po 11. září 2001 byla bezpečnost ještě posílena. Příslušníci bezpečnostních sil doprovázeli pochodeň v roce 2004 do Atén, ale jejich počet byl nízký a běh se konal ve sváteční atmosféře.