Ve funkci irského premiéra vystřídá Aherna ministr Brian Cowen

Dublin - Novým irským premiérem se od května stane nynější ministr financí Brian Cowen. Podle očekávání tak nahradí odstupujícího Bertieho Aherna. Dohodli se na tom dnes představitelé vládní strany Fianna Fáil, v jejímž čele Cowen na základě dnešního stranického hlasování vystřídal Aherna.

Osmačtyřicetiletý Cowen působil v šesti vládách, také jako ministr zahraničí. Ve vysoké politice se pohybuje od svých 24 let. Byl jediným kandidátem na šéfa irské největší republikánské strany, která vyhrála poslední parlamentní volby, a jejíž předseda má tak nárok na premiérský post. 
 
Prvním zvolením do Dáilu (dolní sněmovna) v roce 1984 Cowen navázal na rodinné politické tradice. Byl zvolen v doplňkových volbách, které si vynutila smrt jeho otce Bernarda Cowena. Ten byl také státním ministrem. Dědeček Christopher Cowen též působil v politice na regionální úrovni. Poslední z rodu Cowenů to rozhodně dotáhl nejdále: před resortem financí postupně vedl ministerstvo práce (1992-93), dopravy (1993-94), zdravotnictví (1997-2000) a zahraničních věcí (2000-04). V současné vládě byl i vicepremiérem.

Prvním velkým úkolem nového šéfa kabinetu bude úspěšně ratifikovat novou smlouvu o reformě institucí Evropské unie, kterou Dublin s ostatními státy EU podepsal loni v Lisabonu. Irsko je jedinou zemí, ve které se tato významná reformní smlouva bude schvalovat v referendu. To se podle všeho uskuteční 12. června. Podle výsledků březnového průzkumu podporuje text na 48 procent voličů, jen 23 je proti, ale zbylých 31 procent bylo stále nerozhodnuto.

Ahern 2. dubna oznámil, že 6. května podá demisi kvůli korupčnímu skandálu, který jej pronásleduje téměř dva roky. Vyjádřil přesvědčení, že nijak nepochybil. Prohlásil, že odchází z vlastní vůle, aby nekomplikoval práci svých ministrů kvůli neustávající publicitě, kterou případ vyvolává. Úřad šéfa vlády zastával 11 let.