V pásmu Gazy a na jeho hranici dnes deset mrtvých

Jeruzalém - Deset lidí zemřelo na hranici palestinského pásma Gazy. Při jednom z útoků pronikli ozbrojení Palestinci do Izraele a zabili dva tamní dodavatele pohonných hmot. Zahynuli také dva útočníci. Izraelská armáda pak v odvetných akcích zabila čtyři lidi. V jiné přestřelce na jihu pásma Gazy zemřel izraelský voják a člen radikálního hnutí Hamas.

Dva z útočníků při přestřelce zahynuli, další utekli zpět do pásma. Izraelská armáda tam vyslala okamžitě několik tanků a letadel a v odvetných akcích zabila čtyři osoby. Dopoledne zemřel při přestřelce na jihu pásma Gazy jeden izraelský voják a jeden člen radikálního Hamasu.

Přechodem u vesnice Nahal Oz pronikli odpoledne členové tří menších palestinských radikálních skupin. Měli údajně v plánu unést izraelské vojáky a nabídnout je k výměně za Palestince, vězněné v Izraeli. Přestřelka se odehrála u pumpy, z níž jsou do pásma čerpány pohonné hmoty.

Pásmu vládne radikální Hamas, který se prý dnešní akce přímo nezúčastnil. Jeho mluvčí ale útok označil za odvážnou akci. Mluvčí izraelského premiéra Mark Regev připsal odpovědnost za útok Hamasu. Tato organizace podle něj dělá z palestinských a izraelských civilistů rukojmí, protože útočí na objekty využívané pro zásobování civilního obyvatelstva. Terminál v Nahal Ozu byl dnes uzavřen a agentury nevylučují, že Izrael omezí dodávky paliva z tamních zdrojů.