Topolánek v Řecku představil priority českého předsednictví v EU

Atény - Česko se za svého předsednictví v Evropské unii bude soustředit na liberalizaci zahraničního obchodu, podporu malých a středních firem, odstranění překážek pro volný pohyb osob nebo na "debyrokratizaci" unie. V Aténách to dnes řekl premiér Mirek Topolánek, který zde jednal s představiteli Řecka.

Mirek Topolánek dnes v Aténách zahájil jednání, při kterých představil řeckým politikům priority českého předsednictví v EU. Ty projednal s řeckým premiérem Kostasem Karamanlisem. Topolánek uvedl, že Česko bude klást větší důraz na konkurenceschopnost a otevřenost EU v ekonomických otázkách. V oblasti mezinárodní politiky bude pozornost věnovat západnímu Balkánu a transatlantickým vztahům.


 
Oba politici se v názoru na probíraná témata shodli. Řecký premiér dodal, že Česko podle něj v čele EU čeká složitá, ale významná role, protože v době jeho předsednictví se bude do praxe uvádět Lisabonská smlouva.
 
Topolánek se setkal i s řeckým prezidentem Karolosem Papuliasem. Priority českého předsednictví představí postupně Topolánek i v dalších evropských zemích. Například v říjnu se sejde s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.
 
Česko se předsednictví EU ujme v lednu 2009 na dobu půl roku. Mottem pro toto období je Evropa bez bariér. Česko se mimo jiné zaměří na bezpečnou energetiku, podporu růstových politik nebo na oblast justice.