Tchaj-wan a Čína zahájily historickou schůzku

Po-ao (Čína) - Nově zvolený tchajwanský viceprezident Vincent Siao dnes zahájil historickou schůzku s čínským prezidentem Chu Ťin-tchaem. Oba politici se setkali v provincii Po-ao na jihu Číny. Schůzka je od roku 1949, kdy během občanské války v Číně Thaj-wan vznikl, prvním kontaktem na nejvyšší úrovni mezi oběma zeměmi.

Čína považuje Tchaj-wan za svou provincii a odmítá jakékoli snahy o nezávislost. V případě formálního odtržení ostrova hrozí vojenskou intervencí.

Nový tchajwanský prezident Ma Jing-ťiou vyhrál ve volbách před třemi týdny s velkou převahou, když v kampani sliboval ekonomické sbližování s Čínou a snahu o uvolnění politických vztahů s Pekingem. Po zvolení potvrdil, že je připraven podepsat s Čínou mírovou smlouvu, aby ukončil válečný konflikt, který mezi oběma zeměmi formálně trvá už šest desítek let.

Na schůzce se Chu Ťin-tchao znovu vrátil k nepokojím v Tibetu. Označil je za výhradně vnitrostátní záležitost Číny, která podle něj přímo ohrožuje jednotu země. „Je to problém buď ochránění státní jednoty, nebo rozpadu vlasti,“ zdůraznil Chu.

Prezident se také ohradil proti zasahování jiných zemí do záležitostí Pekingu. „Čína se nevměšuje do vnitřních záležitostí jiných zemí, ani se nesnaží nutit svou vůli jiným,“ uvedl Chu.