Zimbabwe žádné povolební krizi nečelí, tvrdí prezident JAR

Lusaka/Harare - Prezident Jihoafrické republiky Thabo Mbeki dnes v Harare prohlásil, že Zimbabwe žádné povolební krizi nečelí. O povolební situaci v Zimbabwe bude jednat mimořádný summit Společenství pro rozvoj jižní Afriky (SADC), který se koná v zambijské Lusace. Zimbabwský prezident Robert Mugabe svou účast na setkání jihoafrických vůdců odmítl a jeho vláda celý summit označila za zbytečný.

„Není důvod přesouvat krizi v Zimbabwe na regionální úroveň,“ prohlásil ministr spravedlnosti Patrick Chinamasu. Podle něj vrcholnou schůzku zinscenovala britská vláda, která se tímto způsobem údajně snaží znovu získat moc ve své bývalé kolonii. „Ze svých britských zdrojů jsme o summitu slyšeli dříve, než ho Zambie svolala,“ dodal Chinamasa.

Chinamasa také kritizoval to, že Zambie na summit pozvala i kandidáta zimbabwské opozice z březnových prezidentských voleb Morgana Tsvangiraie.

Summit svolal zambijský prezident Levy Mwanawasa, který jako jediný zástupce zemí jižní Afriky veřejně kritizoval Mugabeho politiku. Do Lusaky dorazí nejméně deset hlav státu. SADC sdružuje celkem 14 zemí.

O povolební situaci dnes jednal s Mugabem i Mbeki, který navštívil Harare cestou do Lusaky. „V Zimbabwe není žádná krize, je to standardní povolební situace,“ řekl jihoafrický prezident po setkání se svým zimbabwským protějškem. „Jediný orgán, který nyní může něco dělat, je volební komise. Počkejme, dokud nevyhlásí výsledky,“ dodal Mbeki.

Krize v Zimbabwe vypukla po prezidentských volbách z 29. března. V nich podle odhadů zvítězil Tsvangirai, zatím ale není zřejmé, jestli získal více než 50 procent hlasů a stal se prezidentem už v prvním kole.