Země V4 chtějí užší spolupráci při mezinárodních únosech dětí

Tatranská Lomnica (Slovensko) - Ministři spravedlnosti zemí visegrádské čtyřky chtějí, aby soudy byly efektivnější v případech, kdy si rodiče navzájem unesou děti. Soudní jednání by za těchto okolností měla skončit do šesti týdnů. To by urychlilo případný návrat dětí. Dnes o tom informovali ministři spravedlnosti České republiky, Slovenska, Maďarska a Polska po společném jednání ve Vysokých Tatrách.

V Česku se podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila řeší každý rok několik případů únosů dítěte jedním z rodičů. Nejkomplikovanější případy vznikají, když potomka převezou do států Jižní Ameriky nebo do arabských zemí.

Česká vláda loni schválila návrh novely občanského soudního řádu zpracovaný ministerstvem spravedlnosti, který má zvýšit ochranu dětí. O unesených dětech by podle Pospíšila měl rozhodovat jen okresní soud v Brně. K urychlení soudních řízení o navrácení dítěte zavazují země V4 i mezinárodní dohody, dodal ministr.

V Česku budí v současnosti pozornost případ šestileté Charlie Terezy Vichnarové, kterou bez vědomí matky unesl do Austrálie její otec, Novozélanďan Rodney Wiliam Cowie. V sobotu 22. března si ji vyzvedl v Žákavě na jižním Plzeňsku, ve smluvenou dobu dívku navečer nevrátil.