Pařížská výstava líčí vztahy Československa a Francie

Paříž - Léta nadějí, zmaru a bojů na společných frontách - tak líčí výstava v Paříži vztahy Československa a Francie v letech 1914 - 45. Připravil ji Vojenský historický ústav. V rámci přípravy na francouzské a české předsednictví Evropské Unii byla zahájena ve francouzském Armádním muzeu na slavné Invalidovně. Se zbraní v ruce představuje třeba  malíře Františka Kupku nebo sochaře Otto Guttfreunda.

Nejen vojáka Kupku teď mohou poznat návštěvníci pařížského Armádního muzea. Rozsáhlý komplex původně sloužil jako útočiště invalidních veteránů. Dnes jsou tu pochováni váleční hrdinové Francie. Včetně toho největšího - Napoleona Bonaparte.
 
Jen kousek od jeho hrobky teď ožívají i vzpomínky na Aloise Vašátka, Františka Peřinu a další. Československé válečné piloty pod francouzským praporem. „Ve francouzském letectvu v roce 1940 tvořili Čechoslováci 12 procent, každý osmý byl z naší země. Běžní Pařížané o nich moc neví. Přitom právě tady, na Invalidovně se někteří dobrovolníci před lety hlásili do služby,“ připomíná jeden z autorů výstavy Michal Burian.

Francie a ČR teď bojují na diplomatické úrovni. Obě země čeká předsednictví Evropské unie. Francouzské začne letos v červenci, české v lednu 2008.