Berlusconi je podle prvních výsledků vítězem italských voleb

Řím - Silvio Berlusconi směřuje už potřetí v kariéře ke zvolení italským premiérem. Jeho největší soupeř, lídr levicového bloku Walter Veltroni, už uznal porážku. Po sečtení volebních lístků z více než 90 % volebních místností má Berlusconi se 46 až 47 procenty hlasů většinu v obou komorách parlamentu. Bloku levého středu dávají projekce okolo 38 procent. Konečný výsledek se čeká v noci nebo zítra. Konečné výsledky by měly být známy do 22:00.

V 630členné Poslanecké sněmovně získává vítěz voleb automaticky 340 mandátů (tedy 54 procent) bez ohledu na rozdíl v počtu obdržených hlasů. Do 322členné horní komory - Senátu - se volí 315 senátorů, sedm doživotních (a většinou levici nakloněných) senátorů tvoří osobnosti jmenované prezidentem a bývalí italští prezidenti. Do Senátu je systém volby podobný jako v dolní komoře, ale na regionální bázi - vítěz v regionu v něm má automaticky zajištěno 55 procent křesel.

Předvolební průzkumy Berlusconiho vítězství předpokládaly, nebyly si ale jisté tím, zda se mu podaří získat dostatečnou většinu v Senátu. Jelikož jsou obě parlamentní komory v Itálii rovnocenné, mohla by vzniknout patová situace; Berlusconi by tak musel vyjednávat s centristy z UDC nebo přímo s Veltronim. Itálie totiž nezbytně potřebuje některé reformy; zemi trápí korupce, mafie, odpadková krize v Neapoli, ilegální imigrace, nízký hospodářský růst a rekordní deficit veřejných financí.

V posledních parlamentních volbách v dubnu 2006 velmi těsně zvítězila opoziční nesourodá devítičlenná levicová koalice Romana Prodiho. Ta má za sebou 20 měsíců obtížného vládnutí plného kompromisů a neustálých vnitřních sporů. Prodiho vláda musela podat 24. ledna demisi po odchodu malé koaliční strany křesťanských demokratů UDEUR. Jejími hlasy pak vláda v Senátu těsně neprošla hlasováním o důvěře, což vedlo k vypsání předčasných voleb.