Při násilnostech v Keni 12 mrtvých, střety zřejmě nesouvisejí s politikou

Nairobi - Nejméně 12 lidí zemřelo při střetech s policií v Keni. Členové zakázané sekty Mungiki zapalovali auta a policejní stanice na protest proti vraždě manželky svého uvězněného vůdce. Policie proti protestujícím, kteří zapalovali auta a policejní stanice, použila slzný plyn a střelbu.

Násilnosti pravděpodobně nesouvisejí s politickou situací. V neděli byla jmenována koaliční vláda prezidenta Mwaie Kibakiho - premiérem je vůdce opozice Raila Odinga. Etnické násilnosti po sporných prosincových volbách, při nichž zemřelo na 1500 lidí, by tak měly skončit.
 
Náboženská sekta Mugiki byla kvůli politickému násilí a vybírání výpalného v Keni v roce 2002 oficiálně zakázána. V loňském roce ale rozpoutala vraždění, kterému padly za oběť desítky lidí. Mnohým z nich členové sekty usekli hlavu. Při následné tvrdé policejní akci proti sektě tehdy zahynulo přes 100 Keňanů. Nedávno bylo nalezeno tělo zavražděné ženy vůdce sekty, který dostal loni dvouletý trest vězení. Podle členů gangu ženu, které byla také uťata hlava, zabila policie, která ale takové obvinění kategoricky odmítá.
 
Jakékoli nepokoje vyvolávají v Keni obavy, že by mohlo znovu propuknout krveprolití jako v prvních dvou měsících po volbách z konce loňského roku. Opoziční Odingovo Pomerančové demokratické hnutí (ODM) i mezinárodní pozorovatelé tehdy volby označili za neregulérní. Prezident Kibaki se vyhlásil vítězem, ODM žádalo opakování hlasování. Kmeny, které stojí za oběma předáky, začaly vyvolávat násilné střety. Úsilí mezinárodního společenství dovedlo znesvářené strany k jednání, které na konci února přineslo dohodu o národním usmíření. Jejím hlavním bodem je koaliční vláda. Spory o obsazení jednotlivých křesel však způsobily, že sestavení kabinetu trvalo šest týdnů.