Papež Benedikt XVI. míří poprvé do Ameriky

New York - Papež Benedikt XVI. stráví šest dnů tohoto týdne na své první návštěvě Spojených států, při níž oslaví 81. narozeniny a třetí výročí svého zvolení do čela katolické církve. Ve Washingtonu a New Yorku se setká s nejvyššími americkými představiteli, pozdraví se se zástupci dalších náboženství, promluví z tribuny Organizace spojených národů a bude sloužit dvě mše pod otevřeným nebem na baseballových stadionech pro desítky tisíc věřících.

Nynější papež se americké veřejnosti poprvé předvedl v rozporuplném světle. Ještě jako kardinál Joseph Ratzinger coby prefekt vatikánské Kongregace pro nauku víry vyšetřoval světové skandály s pedofilií kněží. Aféra se týkala především bostonské arcidiecéze, kde několik mladých mužů obvinilo duchovní, kteří je měli v dětství zneužívat.

Ratzinger byl tehdy napadán kvůli nedostatku vůle problém řešit. V prosinci 2002 pak prohlásil, že obvinění jsou součástí plánované kampaně na zdiskreditování katolické církve. Nicméně americké soudy a posléze i církev sama případy zneužívání chlapců v katolických školách a farnostech uznaly.

Celá aféra otřásla americkou katolickou církví, narušila její morální autoritu a v neposlední řadě ji od roku 1950 stála dvě miliardy dolarů za odškodnění, což některé diecéze přivedlo k finančnímu bankrotu. Očekává se, že papež by se tohoto problému mohl nepřímo dotknout při setkání s duchovenstvem v katedrále svatého Patrika v New Yorku, kdy má promluvit na téma důvěry a naděje.

Do Bostonu, někdejšího centra amerického katolicismu, ovšem Benedikt tentokrát nezamíří. Papežova návštěva má podle komentátorů za cíl obnovit vitalitu americké katolické obce v USA. Ve Spojených státech má navíc nynější papež největší šanci učinit kroky k naplnění dvou hlavních dlouhodobých cílů svého pontifikátu. Těmi jsou boj proti sekularismu a konsolidace katolicismu, dvě tendence, které se v Americe na veřejné i politické scéně snoubí jako v žádné jiné vyspělé zemi světa.

Zvýšená bezpečnost a kontroverzní poselství

Papež zahájí návštěvu v úterý odpoledne místního času, kdy ho na letecké základně Andrews u Washingtonu přivítá prezident George Bush s manželkou Laurou. Benedikt má prý při této příležitosti promluvit o potřebě míru na Blízkém východě a na celém světě.

Washingtonský program papeže obsahuje také mši pro 45 000 věřících na stadionu baseballového týmu Washington Nationals, projev na americké katolické univerzitě a setkání s představiteli amerických buddhistů, muslimů, hinduistů a židů. Schůzky se ovšem nezúčastní sikhové, protože se odmítli podvolit bezpečnostnímu požadavku odložit rituální dýky, které v jejich víře a kultuře mimo jiné představují duchovní symbol oddělení pravdy a lži.

Obavy o papežovu bezpečnost vzrostly poté, kdy hlavu katolické církve přímo adresoval vůdce mezinárodní teroristické sítě al-Káida Usáma bin Ládin. Papeže obvinil z rozdmýchávání nového tažení proti muslimům. Vedení amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti, které má spolu s tajnou službou papežovu bezpečnost na starosti, podle svých představitelů plány návštěvy nijak měnit nebudou. Bin Ládinovo prohlášení však prý mají v živé paměti a celková opatření budou utužena s ohledem na muslimskou hrozbu.

Bezpečnostní procedury silně ovlivní zejména mše a další hromadná shromáždění. Na stadion baseballového týmu Yankees v New Yorku bude muset 80 000 věřících přicházet v neděli nejméně s šestihodinovým předstihem. Všechny účastníky mše, včetně poutníků z odlehlých států USA i dobrovolných pořadatelů, bezpečnostní služby předem prověřily.

Mimořádná protiteroristická opatření doprovodí také papežovu návštěvu OSN, která se koná ve dnech 60. výročí Všeobecné deklarace lidských práv, i jeho pietní vzpomínku na oběti teroristického útoku z 11. září 2001 na místě bývalého Světového obchodního střediska. V New Yorku je také plánována papežova krátká zastávka v jedné z místních synagog a setkání s katolickou mládeží. U této příležitosti také papež od dětí dostane „typicky newyorský“ dárek - skateboard.

Svatý otec na skateboardu

Představitelé americké katolické církve od Benediktovy návštěvy nečekají takovou vlnu nadšení a vzpruhu víry jako od návštěv jeho předchůdce. Navíc se očekává snaha prezidentských kandidátů v probíhající kampani nějak papežovy návštěvy využít, což by mohlo dále jeho vážnost v očích věřících poškodit.

S 67 miliony katolíků jsou Spojené státy třetí největší katolickou zemí světa. Navzdory skandálu se sexuálním zneužíváním dětí řady věřících soustavně rostou, a to zejména díky přílivu přistěhovalců z vesměs katolických zemí Latinské Ameriky. Hispánii již dnes tvoří dvě pětiny amerických katolíků. Podle církevních odhadů by během příštích deseti let měl tento poměr stoupnout na více než polovinu.

Z tohoto důvodu patří také americká katolická církev mezi přední obhájce práv imigrantů, včetně těch, kteří přicházejí do země nelegálně. Zatím není zřejmé, zda se papež během návštěvy tohoto citlivého tématu dotkne.

Benedikt XVI. je třetím papežem, který navštíví Spojené státy. Pavel VI. přijel za oceán poprvé v roce 1965 a Benediktův předchůdce, papež Jan Pavel II., během pětadvacetiletého pontifikátu zavítal do USA pětkrát, naposledy v lednu 1999.