Írán dnes předloží návrhy na řešení sporu ohledně svého jaderného programu

Šanghaj - Írán dnes na schůzce se zástupci pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN a Německa v Šanghaji předloží soubor návrhů na řešení mezinárodního sporu kolem svého jaderného programu. Bližší podrobnosti o nových návrzích nejsou známy, podle neoficiálních informací by ale měly vycházet vstříc západním představám o řešení problematického jaderného programu Teheránu. Zároveň se mají týkat i regionálních a mezinárodních otázek.

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí nedávno vyzval západní účastníky šanghajské schůzky, aby odstoupili od své „nesprávné“ politiky vůči Íránu a zvážili, jakým způsobem jejich země Írán odškodní za sankce, které vůči němu v minulosti vyhlásily.

Spojené státy a další západní země se obávají, že se Írán snaží vyrobit vlastní jaderné zbraně, OSN na něj kvůli jeho jadernému programu uvalila třetí kolo sankcí.

Teherán minulý týden oznámil, že začal v podzemním komplexu v Natanzu instalovat 6000 modernizovaných odstředivek na obohacování uranu. Nová centrifuga je podle prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda menší, ale pětinásobně účinnější než dosavadní odstředivky. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE), která íránské jaderné provozy kontroluje, zatím nemá o nových centrifugách žádné informace.

Šéf íránského atomového programu Gholamrezá Aghazáde a generální tajemník MAAE Muhammad Baradej se měli v pondělí sejít ve Vídni, schůzka ale byla na poslední chvíli zrušena.