Papež si k narozeninám nadělil první cestu do Spojených států

New York - Jednaosmdesáté narozeniny dnes oslaví papež Benedikt XVI. Příležitost stát se jedním z prvních gratulantů tak dostal americký prezident George Bush, který ho včera ve večerních hodinách středoevropského času přivítal na letecké základně Andrews u Washingtonu. Právě tam papež zahájil svou šestidenní návštěvu Spojených států. V USA ho zastihne i další jubileum - 19. dubna uplynou tři roky od jeho zvolení.

V nadcházejících dnech se Svatý otec ve Washingtonu a New Yorku setká s nejvyššími americkými představiteli, pozdraví se se zástupci amerických buddhistů, muslimů, hinduistů a židů, promluví z tribuny OSN a bude sloužit dvě mše pod otevřeným nebem na baseballových stadionech pro desítky tisíc věřících.

Benedikt XVI. se do Spojených států vydal vůbec poprvé a podle komentátorů má jeho návštěva obnovit vitalitu americké katolické obce. Její představitelé ale výraznou vzpruhu víry neočekávají. Vážnost návštěvy by mohly v očích veřejnosti také poškodit očekávané snahy prezidentských kandidátů využít papeže v probíhající volební kampani.

Návštěvu hlavy katolické církve provázejí v USA mimořádná bezpečnostní opatření. Muslimští radikálové v poslední době proti křesťanství i samotné osobě papeže totiž vystupují hodně agresivně.

Přísné bezpečnostní postupy se projeví hlavně při veřejných vystoupeních papeže, konkrétně během velkých mší na stadionech v New Yorku a ve Washingtonu. Na tyto bohoslužby se dostanou jen předem prověření návštěvníci, kteří při vstupu na stadion budou muset projít bezpečnostními rámy. „Podle některých zdrojů se bezpečnostní kritéria návštěvy papeže připravovala celých pět měsíců,“ popsal zpravodaj ČT v USA Roman Bradáč.