Clintonová vede v Pensylvánii, Obama v Severní Karolíně a Indianě; dnes je čeká televizní duel

Washington - Demokratická uchazečka o Bílý dům Hillary Clintonová má šanci vyhrát 22. dubna primárky v Pensylvánii. Vyplývá to z průzkumu univerzity Quinnipiac. Podle studie by senátorka mohla získat v tomto státě až 50 procent hlasů, zatímco černošský senátor Barack Obama jen 44 procent. Výsledky dále odhalily, že Obama by naopak zvítězil v primárkách v Severní Karolíně a v Indianě. Televize ABC dnes odvysílá duel obou demokratických kandidátů.

Jiný průzkum uveřejněný na internetových stránkách listu Los Angeles Times připouští o něco menší rozdíl mezi oběma uchazeči o prezidentské křeslo: Clintonové připisuje 46, zatímco Obamovi 41 procent.

Podle listu Los Angeles Times by senátora státu Illinois čekalo v Severní Karolíně nesporné vítězství. V primárkách by obdržel až 47 procent hlasů. Clintonová by získala pouhých 34 procent. Obamovo vítězství v tomto státě považuje za víceméně jisté i většina komentátorů. Situace v Indianě je ale zatím nejistá. Obama by zde údajně vedl jen o pět procent. Mnozí experti soudí, že kandidát, který zvítězí v tomto státě, bude mít velké šance získat demokratickou nominaci. V Severní Karolíně a v Indianě se budou další primárky konat 6. května.

Pokud si chce Clintonová udržet svoje prezidentské ambice, musí zvítězit s velkým náskokem v Pensylvánii i Indianě. Vítězství bývalé první dámy v těchto státech by neumožnilo Obamovi dohnat svoji rivalku v počtu delegátů. Do 3. června, tedy data posledních konzultací o určení demokratického kandidáta, se bude konat ještě desítka primárek. V dosavadním součtu hlasů i delegátů vede zatím Barack Obama.

Politologové ale tvrdí, že situace zdaleka není tak jasná. V Pensylvánii údajně ještě není rozhodnuto dvanáct procent demokratických voličů, v Indianě 19 a v Severní Karolíně 17 procent.