Tsvangirai půjde do druhého kola prezidentských voleb jen za rovných podmínek

Harare - Zimbabwský opoziční předák Morgan Tsvangirai se nechce účastnit případného druhého kola prezidentských voleb, které požaduje současný prezident Robert Mugabe. Je totiž přesvědčen, že vyhrál už v prvním kole na konci března. Výsledky ale stále nejsou k dispozici. Tsvangirai by do druhého kola šel jen tehdy, budou-li zaručeny rovné podmínky a dohled mezinárodních pozorovatelů.

Opozice na včerejšek vyhlásila generální stávku. Tři desítky stoupenců Hnutí pro demokratickou změnu byly v Zimbabwe zatčeny, protože údajně blokovaly silnice, útočily na vozidla a nutily lidi, aby se přidali ke stávce.  
   
„Deset mládežníků bylo zatčeno poté, co stavěli barikády na silnicích a zastavovali lidi jdoucí do práce. Dalších pět jich bylo zadrženo, protože znemožňovali volný pohyb v dopravě,“ sdělil policejní mluvčí.
 
Stávku vyhlásila opozice kvůli tomu, aby donutila zimbabwské úřady zveřejnit výsledky prezidentských voleb. Ty nejsou ani po několika týdnech známy. Opozice už podala stížnost k nejvyššímu soudu, ten ale její žádost o zveřejnění výsledků zamítl. Dosud tedy není jasné, zda v prvním kole prezidentské volby některý z kandidátů uspěl, nebo jestli se bude konat druhé kolo.