Ve Štýrském Hradci se ode dneška nesmí telefonovat v MHD

Štýrský Hradec - Radní Štýrského Hradce přijali jako první v Rakousku revoluční vyhlášku. Ode dneška je tam ve všech prostředcích MHD zakázáno používat mobily. Opatření se dostává do praxe právě v den, který je mezinárodním dnem boje proti hluku.

Štýrský Hradec je prvním městem v Rakousku a jedním z mála měst v Evropě, které k takovému opatření přistoupilo. Starosta, který dnes osobně vylepil první nálepku zakazující používání mobilů v tramvajích a autobusech, to vysvětlil tím, že mu od lidí chodily desítky e-mailů a dopisů, ve kterých si cestující stěžovali, že hlasité telefonování v dopravních prostředcích je obtěžuje a stresuje je. To nakonec potvrdily i studie, které si starosta nechal vypracovat.

Jiná rakouská města zatím zákaz neplánují. Štýrská metropole ale věří, že prostě jen předběhla dobu. Ode dneška zde tedy lidé nebudou smět v autobusech a tramvajích telefonovat, SMS zprávy ale posílat mohou dál. Radnice nemá zatím v plánu případné telefonování v MHD trestat a na dodržování vyhlášky nějak dohlížet. Opatření má prý jenom dát řidičům nebo spolucestujícím možnost ohradit se v případě, že by je někdo extrémně hlasitým nebo nepříjemným hovorem obtěžoval.

Proti zákazu je sdružení zaměstnanců dojíždějících za prací - ti se obávají jeho rozšíření i na vlaky. Rakouské dráhy už omezení mobilů na některých lokálních tratích testují.