Berlusconi se dnes sejde s Putinem, naváží na spolupráci před rokem 2006

Řím - Staronový italský premiér Silvio Berlusconi se dnes ve svém letním sídle na Sardinii setká s končícím ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ten se v Itálii zastaví na zpáteční cestě z pracovní návštěvy Libye. Oba státníci budou jednat o rozvoji rusko-italské spolupráce, chtějí navázat na partnerství započaté během Berlusconiho vlády před rokem 2006.

Putin bude v Berlusconiho přepychovém letním sídle Villa Cortosa pobývat do čtvrtka. Je prvním vysokým představitelem cizího státu, s nímž bude Berlusconi jednat od svého vítězství ve víkendových parlamentních volbách. Berlusconi s Putinem mají v plánu řešit otázky dalšího rozvoje rusko-italské spolupráce. Navazují tak na proklamované přátelské vztahy z let 2001-2006, kdy byl tehdy nejbohatší Ital předsedou vlády a oba politici společně zasedali například na schůzkách G8.

Mediální a finanční magnát Berlusconi ve víkendových volbách získal pravici většinu v obou komorách italského parlamentu, a potřetí si tím otevřel dveře k premiérskému křeslu. Naopak pro Putina je sardinská návštěva jedním z posledních setkání ve funkci prezidenta Ruské federace. Funkční období mu vyprší 7. května, kdy jej nahradí Dmitrij Medveděv. Ve Ville Cortose nebude poprvé, naposledy ji navštívil v srpnu 2003.