Olympijská štafeta v Indii skončila bez incidentů

Dillí - Za přísných bezpečnostních podmínek proběhla indickou metropolí Dillí štafeta s olympijskou pochodní. Dohlíželo na ni na 15 000 policistů. Už ráno začaly demonstrace exilových Tibeťanů - tisíce z nich se sjely do Dillí protestovat proti čínské politice, akce se ale odehrály v jiných částech města a olympijská štafeta skončila bez incidentů. Kvůli porušování práv v Tibetu odmítli nést oheň taky čtyři indičtí sportovci.

Několik hodin před začátkem olympijské štafety zahájila tibetská komunita v Dillí svou vlastní sérii protestů proti pořádání olympiády v Číně, protože Peking prý porušuje lidská práva v Tibetu. Jako první z akcí uskutečnila asi tisícovka Tibeťanů konkurenční „mírový průvod“ s vlastní pochodní. Následovaly další akce v Dillí i jiných indických městech. Například v Bombaji bylo 45 exilových Tibeťanů zadrženo policií, když se chtělo dostat k čínskému konzulátu.

Do Dillí se sjely tisíce exilových Tibeťanů, aby protestovaly proti čínské politice v Tibetu i proti potlačení březnových protestů čínskými bezpečnostními složkami. Pokud se přímo neúčastnili konkurenční štafety, lemovali její trasu. Tibetskou štafetu, kterou bylo možné označit spíše za pochod než běh, zahájili buddhističtí mniši v mauzoleu Mahátmy Gándhího, myšlenkového otce nezávislosti Indie a hlasatele nenásilí. Nesli pochodeň „svobody Tibetu“ a spolu s dalšími demonstranty skandovali v ulicích města hesla za svobodu Tibetu.

V zemi žije největší komunita exilových Tibeťanů. Přes sto tisíc z nich už ohlásilo protičínské protesty v ulicích metropole. Oheň přepravil do Indie letecký speciál z Pákistánu. Zde štafeta proběhla bez komplikací, naproti tomu v Evropě a USA ji provázely demonstrace proti potlačování lidských práv v Tibetu.

Běžci s pochodní by měli zahájit slavnostní cestu indickou metropolí ve 12:30 našeho času. Trasa štafety byla už předem z bezpečnostních důvodů změněna a zkrácena z původních devíti na dva a půl kilometru. Bude na ni dohlížet patnáct tisíc policistů.

V indickém exilu žije i tibetský duchovní vůdce dalajlama, který vyjádřil podporu pekingské olympiádě, nicméně podpořil i pokojné protesty proti olympijské štafetě.

Protičínské demonstrace provázely cestu pochodně na jejích zastávkách v Londýně, Paříži a San Francisku. Naopak při posledních čtyřech etapách v Argentině, Tanzanii, Ománu a Pákistánu nenarušil štafetu žádný incident. Z Dillí se olympijský oheň přesune do thajské metropole Bangkoku, kde je štafeta na programu v sobotu.

Protesty během olympijské štafety v Dillí
Zdroj: ČT24