Vitaminové doplňky mohou být nebezpečné

Kodaň - Vitaminové doplňky, takzvané antioxidanty, nemusí lidskému organismu jen pomáhat. Zjistila to mezinárodní skupina vědců, která zkoumala jejich vliv na čtvrt milionu uživatelů. Výsledky studie ukazují, že antioxidanty život nejenže neprodlužují, ale mohou ho i zkrátit.

Vitaminové doplňky mají podle farmaceutických firem na organismus blahodárný vliv. Brání poškozování buněčných stěn, omezují vznik rakoviny nebo srdečních vad. I kvůli mohutným reklamním kampaním není divu, že jdou vitaminové tablety dobře na odbyt. Jen ve Velké Británii za ně lidé každoročně zaplatí v přepočtu přes deset miliard korun.

Vědci z mezinárodní společnosti Cochrane Collaboration prověřili 67 studií o účinnosti antioxidantů, ale nenašli jediný důkaz, že by snižovaly riziko úmrtí. Lékaři z kodaňské univerzity navíc zjistili, že některé z nich, například tablety beta-karotenu nebo vitaminů A a E, mohou ve vyšších dávkách oslabit lidskou obranyschopnost, v horším případě způsobit smrt. „Zjistili jsme, že vitamin A zvyšuje úmrtnost o šestnáct procent. To už je dost vysoké číslo. Beta-karoten ji zvyšuje o sedm procent. A vitamin E o čtyři,“ uvedl Leif Skibsted, profesor na univerzitě v Kodani.

Odborníci se samozřejmě shodují, že vitaminy jsou pro člověka zcela nezbytné. Zdravé jsou ale pouze v případě, že se do těla dostanou přirozeným způsobem, tedy například z ovoce. Dlouhodobý vliv čistých vitamínů na lidský organismus lékaři dosud neznají. Vitaminové tablety v sobě tedy skrývají řadu rizik a lékaři varují, že jejich nadměrná konzumace může tělu uškodit. Sami ale zatím nedokážou upřesnit, kde ona hranice nadmíry začíná.