Gruzie žádá Rusko, aby přestalo s porušováním její suverenity; požaduje svolání RB OSN

Tbilisi - Gruzie dnes vyzvala Rusko, aby vzalo zpět všechna svá rozhodnutí, jež porušují gruzínskou suverenitu. Kavkazská republika tak učinila poté, co Rusko ve středu oznámilo, že naváže těsnější vztahy s Abcházií a Jižní Osetií, separatistickými gruzínskými regiony. Tbilisi požádalo také o naléhavé svolání Rady bezpečnosti OSN, která by posoudila jednání Moskvy.

„Požadujeme, aby Rusko zrušilo všechna svá rozhodnutí, která porušují suverenitu Gruzie,“ prohlásil dnes na zasedání kabinetu gruzínský prezident Michail Saakašvili.

Generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer hned ve středu vyzval Moskvu, aby své rozhodnutí zrušila. „NATO a mezinárodní společenství rovněž žádají nejen zmírnění tohoto kroku, ale jeho revizi a zrušení. To je mimořádně důležité,“ prohlásil Saakašvili.

Gruzie nařízení ruského prezidenta Putina navázat s Abcházií a Jižní Osetií těsnější vazby odsoudila a označila je za porušení mezinárodního práva.

Abcházie a Jižní Osetie po rozpadu Sovětského svazu jednostranně vyhlásily nezávislost na Gruzii a tu následně ubránily i v ozbrojeném konfliktu s Tbilisi. Žádná země světa však až dosud jejich nezávislost neuznala, dokonce ani Rusko ne, ačkoli hospodářsky oba sousedící regiony podporuje.