Pročínské protesty se rozhořely v Číně, Paříži a v Berlíně

Peking/Paříž - V několika čínských městech se konaly protifrancouzské demonstrace. Demonstranti se sešli před francouzskými zastupitelskými úřady a před pobočkami řetězce supermarketů Carrefour. Nelíbí se jim, jak zastánci nezávislosti Tibetu útočili minulý týden v Paříži na olympijskou pochodeň.

Protestující také žádají, aby prezident Sarkozy jasně řekl, zda přijede na zahájení her. Pročínskou akci podpořily také tisíce Číňanů v Paříži a Berlíně.

Protestující v Číně vyzývali k bojkotu francouzského zboží a odsoudili kampaň za nezávislost Tibetu. Nelíbí se jim zejména rozsah útoků na olympijskou pochodeň, které zažila v nedávné době Paříž.

Společnosti Carrefour vlastnící v Číně přes sto provozoven opakovaně vyjádřila svou podporu olympijským hrám. Protestující však obviňují řetězec z toho, že kampaň za nezávislost Tibetu tajně podporuje.

V Paříži dnes demonstrovalo podle organizátorů až 7000 lidí, odhady policie se pohybují zhruba v polovině. Šlo především o příslušníky čínské komunity ve Francii; mnozí měli na sobě trička s francouzskými nápisy: „Udělejme z olympiády most, nikoliv zeď“.

V berlínské čtvrti Mitte se dnes sešlo podle policie zhruba 2800 lidí s plakáty a transparenty „Nepolitizujme olympijské hry“ nebo „Svoboda tisku není volností pro lež“. Akci organizovali Číňané žijící v Německu.