Kuala Lumpurem proběhla olympijská štafeta, incidenty nebyly

Kuala Lumpur - Bez vážnějšího incidentu dnes prošla olympijská pochodeň malajsijskou metropolí Kuala Lumpurem. Na šestnáctikilometrovou štafetu městem, při níž se vystřídalo 80 běžců, se přišly podívat tisíce lidí. "Malajsijci jednoznačně podporují olympijské hry i olympijskou štafetu," řekl při slavnostním zapálení pochodně na náměstí Nezávislosti předseda malajsijského olympijského výboru Imran Jaafar, který byl také prvním z běžců.

Putování pochodně po světě začalo 24. března v řecké Olympii a od samého počátku ho provázejí protesty aktivistů za lidská práva a odpůrců čínské politiky v Tibetu. Demonstranti narušili například běhy s pochodní v Londýně, Paříži či San Francisku.

Olympijský oheň dnes urazil cestu kolem nejvýznamnějších míst Kuala Lumpuru k městské dominantě, mrakodrapu Petronas Twin Towers, za čtyři hodiny. Podél trasy byly rozmístěny tisíce lidí s malajsijskými a s čínskými vlajkami, kteří vítali běžce. Na štafetu dohlíželo asi 1000 policistů, kteří však nemuseli zasáhnout.

Slavnostní zahájení běhu narušila pouze tříčlenná japonská rodina, která rozvinula tibetskou vlajku a transparent vyjadřující podporu Tibetu. Incident se odehrál asi hodinu před startem štafety. Podle svědků oba dospělé i jejich syna po rozložení vlajky napadli etničtí Číňané. Střet ukončil zásah policie, která odvezla všechny tři Japonce k výslechu. Čínští diváci napadli také Britku, která dorazila na štafetu v tričku s nápisem Svobodný Tibet.

Trasu pochodně mění Indonésie i Japonsko 

Olympijský oheň se ještě dnes přesune do Jakarty, kde je štafeta na programu v úterý. Indonéské úřady v rámci bezpečnostních opatření přesunuly její trasu z centra města do uzavřené oblasti v okolí sportovního stadionu. Indonésie také omezí přístup na slavnostní událost pouze pro 5000 pozvaných hostů.

Japonské úřady dnes oznámily, že změní místo startu běhu s olympijskou pochodní. Stalo se tak poté, co jeden z velkých chrámu odmítl stát se součástí trasy, a to kvůli bezpečnostním rizikům a ze sympatií s Tibetem. Start běhu s pochodní, který je plánován na 26. dubna do Nagana, byl přesunut na parkoviště, které je v majetku města. Trasa v Naganu bude dlouhá 18,5 kilometru a potrvá pět hodin. Pochodeň ponese jako v dalších zemích osm desítek zdejších sportovců a jiných osobností.