V prezidentských primárkách v Pensylvánii půjde hlavně o ekonomiku

Washington - V úterý čekají lidnatou americkou Pensylvánii důležité demokratické primárky. Bude se v nich rozhodovat především o tom, zda se senátorka Hillary Clintonová udrží ve hře o nominaci či zda její soupeř Barack Obama získá rozhodující výhodu. Čtyři miliony zdejších voličů ale nejvíc zajímá, jak chtějí kandidáti na amerického prezidenta řešit neutěšenou ekonomickou situaci.

Pensylvánie žije ve stínu ekonomické recese. Tento průmyslový stát přišel od loňska o 19 tisíc pracovních míst. Ekonomika je zasažená hypoteční krizí, mnoho lidí o nemovitost přišlo, mnoho se ji marně snaží prodat. Ceny stoupají, obyvatele čeká další zdražování benzínu. Ekonomiku pokládá za nejdůležitější otázku primárek víc než polovina demokratických voličů, 
 
Obama za posledních několik týdnů stáhl kdysi velký náskok Hillary Clintonové a získává si přízeň i mezi těmi voliči, na něž mohla senátorka dřív bez obav spoléhat. Pokud by Clintonová v Pensylvánii prohrála, přišla by o zásadní argument pro své setrvání v nominačním procesu. Už by nemohla tvrdit, že ona je nejsilnějším demokratem v lidnatých státech. V těch totiž bude muset demokratický kandidát na podzim porazit republikána Johna McCaina, má-li usednout do Bílého domu. 
  
Podle průzkumů má Clintonová náskok zhruba pět procent, i když ještě před pár týdny činil 16 procent. Většina analytiků ale má za to, že bývalá první dáma v Pensylvánii nakonec vyhraje. Obama nasadil přes víkend nebývale agresivní a negativní tón, na který Clintonová reagovala vlastními výpady. Hlavním tématem jejich sporu byla reforma zdravotnictví. V Pensylvánii je v sázce 158 delegátů.

K získání demokratické nominace pro listopadové volby je zapotřebí podpora 2024 delegátů. Podle agentury AP má Obama nyní na své straně 1645 delegátů a Clintonová 1507. Vzhledem k tomu, že hlasovat se bude už jen v deseti státech, nemůže některý z kandidátů získat potřebnou většinu jen v primárkách. Rozhodovat bude proto asi 800 superdelegátů, což jsou špičky Demokratické strany a její volení představitelé jako guvernéři a poslanci Kongresu. Ti při svém rozhodování zvažují i to, jakou šanci má demokratický kandidát proti republikánovi.
 
Primárky budou pokračovat 6. května v Severní Karolíně a Indianě, kde si v průzkumech zatím vede lépe Obama.